Siria acuză Occidentul de ipocrizie chiar de la tribuna ONU. Ministrul de Externe de la Damasc: Rebelii au primit substanţe chimice din Vest

Data publicării:
siria 1

Ministrul sirian de Externe Walid al-Moualem a lansat luni o acuzaţie gravă, chiar de la tribuna Adunării Generale a ONU. Oficialul de la Damasc a afirmat că ţările occidentale sunt vinovate de atacul chimic produs în Siria pe 21 august. Al-Moualem a mai declarat că rebelii sirieni au primit substanţe chimice de la mai multe puteri occidentale pe care le-au folosit împotriva populaţiei civile. Între timp, guvernul german a recunoscut că a aprobat în trecut exportul de substanţe chimice în Siria.

Aflat la tribuna Adunării Generale a ONU, Walid al-Moualem a acuzat Occidentul de ipocrizie. El a negat din nou orice implicare a regimului de la Damasc în atacul chimic din 21 august, dar a arătat cu degetul spre rebelii sirieni. Ministrul sirian de Externe a declarat că tocmai ţările occidentale sunt cele care i-au dotat pe insurgenţi cu agenţi chimici.

Cum pot unele ţări, care au fost lovite de acelaşi terorism de care suferim acum în Siria, să pretindă că luptă împotriva terorismului în toate părţile lumii, în vreme ce îl sprijină în ţara mea? Distincţiile făcute între militanţii moderaţi şi cei extremişti au devenit o glumă proastă”, a afirmat oficialul.

Walid al-Moualem a subliniat că ţara sa a devenit un teren de luptă pentru zeci de ramuri ale grupării al-Qaida, lucru pe care occidentalii l-ar şti, dar nu ar vrea să-l recunoască.

Declaraţiile vin după ce preşedintele Bashar al-Assad a afirmat că Siria se va conforma rezoluţiei ONU de distrugere a armelor chimice. Liderul de la Damasc a salutat noua apropiere dintre Statele Unite şi Iran, dar pentru Uniunea Europeană nu a avut cuvinte măgulitoare.

Sincer, cele mai multe dintre ţările europene nu au capacitatea să joace un rol în disputa siriană, deoarece nu deţin atuurile necesare pentru a reuşi în acest rol”, a spus Bashar al-Assad.

Afirmaţiile ministrului sirian de Externe par să fie confirmate de ultimele declaraţii ale guvernului german. Executivul de la Berlin a recunoscut exportul către Siria - între anii 1998 şi 2011 - a 360 de tone de substanţe chimice. Oficialii germani au declarat că acestea ar fi putut fi folosite pentru crearea unor arme chimice.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri