Siria | Alep, un oraș distrus de lupte

Data publicării:
alep

Timp de secole, fortăreaţa medievală a dominat centrul vechi din Alep. Astăzi, citadela este din nou folosită pentru apărare, însă de către forţele regimului sirian.

Citadela are o poziţie strategică. Ne permite să controlăm oraşul. Dacă rebelii ar reuşi să intre aici, atunci am pierde Alep”, spune un militar sirian.

Dimensiunea dezastrului provocat în Alep de luptele intense între forţele rebele şi soldaţii lui Bashar al Assad se vede cel mai bine din vârful cetăţii antice. Cartiere întregi au fost bombardate, zeci de clădiri au fost făcute una cu pământul, iar altele abia mai stau în picioare şi poartă urmele adânci ale gloanţelor şi obuzelor.

Priviţi acolo jos! Este tot ce a rămas din Hotelul Carlton, era cel mai frumos din oraş. A fost lovit de două ori şi nu a mai rămas nimic din el”, spune un militar sirian.

Înainte de război, mii de oameni vizitau centrul istoric din Alep, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO în anul 1986. Acum, aproape tot este o ruină - amfiteatrul a fost distrus de gloanţe, muzeele - puse la pământ de obuze, domul moscheii - dărâmat şi zeci de magazine - reduse la o grămadă de moloz.

Citadela adăposteşte piaţa veche din Alep. Înainte de război era considerată una dintre cele mai frumoase şi cele mai mari din Orientul Mijlociu. Intrăm acum şi descoperim că nu a mai rămas decât un labirint fantomă şi carbonizat, abandonat de miile de turişti”, spune Franck Genauzeau, corespondent France2.

La nici 200 de metri de ruine, mii de oameni încearcă să supravieţuiască şi înfruntă moartea zi de zi.

Copiii mei nu vor avea niciun viitor dacă războiul nu se opreşte. De multe ori mi-e frică să îi trimit la şcoală. Ce le rezervă viitorul?”, se întreabă o femeie.

„Uneori copiii îmi cer să le cumpăr diverse lucruri şi eu nu pot. Este foarte dificil să le spun, prefer să mor decât să vadă cât de neputincios sunt”, spune un bărbat.

Fără un loc de muncă şi fără bani să fugă, mulți sunt condamnați să trăiască într-un oraş devastat. De la începutul războiului în Siria, în urmă cu aproape cinci ani, peste 260 de mii de oameni, cei mai mulţi civili, au murit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri