Siria, locul în care economia subterană hrăneşte războiul civil

Data publicării:
siria puscoci

Trei ani de război civil au dat naştere în Siria unei economii subterane care se hrăneşte din bătăliile între rebeli şi Bashar al-Assad şi care, prin urmare, va alimenta în continuare acest conflict. Economia subterană a Siriei este condusă de oameni cu arma în mână care au ştiut cum să facă rost de mărfuri şi bani. Sunt conştienţi că încheierea războiului civil i-ar lăsa fără puterea pe care o au acum.


Într-una dintre cele mai mari victorii ale trupelor loiale preşedintelui Bashar Al-Assad, oraşul Homs, al treilea ca mărime din Siria, a fost părăsit de grupările rebele. „Astăzi, în Vechiul Homs nu mai sunt arme şi luptători”, spune Talal Barazi, guvernatorul regiunii Homs, însă miile de familii care s-au întors acasă după încheierea luptelor au găsit un peisaj dezolant - locuinţe distruse, clădiri minate şi o economie moartă.

Dar câtă vreme oamenii vor continua să aibă nevoie de hrană, combustibili şi alte bunuri, se va găsi cineva să le ofere. În cei trei ani care au trecut de la începerea războiului civil, pe întreg teritoriul Siriei au luat naştere vaste reţele comerciale subterane, contrabandişti care pot obţine orice pentru cei dispuşi să plătească preţul corect.

De multe ori, aceşti vânzători ai războiului civil fac însă rost de mărfuri cu forţa. În paralel cu grupările rebele care cer demisia preşedintelui Al-Assad şi instaurarea democraţiei, există şi grupări paramilitare siriene care controlează economiile locale. Nimeni şi nimic nu mişcă fără voia lor: blochează drumurile şi organizează raiduri în regiunile din care pot face rost de mărfuri, spune un analist al Syria Report citat de Deutsche Welle.

Tot ei au reuşit să pună mâna şi pe sectorul petrolier al Siriei. 90% dintre sonde se află acum în mâna acestor comercianţi. Şi cu toate că nu pot asigura producţia de petrol de dinainte de începerea războiului civil, zăcămintele sunt în continuare profitabile pentru cei care le controlează. O parte din acest petrol ar fi vândut şi către grupările loiale preşedintelui Al-Assad.

Aceşti comercianţi ai economiei subterane au fost îmbogăţiţi de războiul civil şi nu vor dori în nici un caz încheierea ostilităţilor. Ar continua să alimenteze violenţele în cazul în care ar simţi că pacea le-ar putea afecta afacerile. Şi, indiferent cine va fi la putere în Siria la finalul războiului civil, tentativa autorităţilor de a elimina puterea acestori comercianţi înarmaţi ar putea da naştere unui nou conflict sângeros.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri