Siria poate evita un atac dacă renunţă la armele chimice. Care este poziția Franței

Data publicării:
siria1

Administraţia Barack Obama a salutat ideea, precizând că gestul ar duce la suspendarea planurilor de atac. Franţa, pe de altă parte, este mai tranşantă şi preferă să constrângă regimul de la Damasc să accepte această soluţie. Astfel, diplomaţii francezi vor propune Consiliului de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluţii care să sancţioneze Siria dacă va respinge cererea de predare a arsenalului chimic.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a explicat că această rezoluţie ar urma să avertizeze Siria că riscă consecinţe extrem de grave dacă încalcă condiţiile de predare a arsenalului chimic.

 „Franţa va depune în faţa Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie în acest sens, iar procedurile încep chiar de astăzi”, spune Laurent Fabius.

Franţa şi-a anunţat această intenţie după ce Rusia a propus regimului de la Damasc să-şi plaseze armele chimice sub control internaţional, pentru a evita iniţierea unei intervenţii militare străine. Preşedintele american Barack Obama a acceptat acest compromis.

„L-am instruit pe John Kerry (secretarul de stat al SUA - n.red.) să vorbească direct cu ruşii. Iar dacă reuşim să valorificăm aceste eforturi diplomatice şi să ajungem la o formulă care să ofere comunităţii internaţionale un mecanism ce poate fi aplicat şi verificat, legat de armele chimice ale Siriei, atunci sunt pentru”, a precizat Barack Obama, preşedintele SUA.

Deşi se îndoieşte că regimul condus de Bashar al-Assad va accepta propunerea Moscovei, Barack Obama a estimat că această evoluţie a discuţiilor este rezultatul atitudinii ferme a Statelor Unite.

Barack Obama a acordat interviuri separate la şase televiziuni americane, în încercarea de a convinge aleşii, dar şi opinia publică din Statele Unite ale Americii, să susţină o operaţiune militară limitată împotriva regimului sirian, drept pedeapsă pentru atacul cu arme chimice împotriva civililor, care a avut loc in 21 august.

Arsenalul sirian, evaluat de serviciile secrete franceze la aproximativ o mie de tone, este considerat drept unul dintre cele mai importante din lume. Neutralizarea lui, dacă va fi acceptată de conducerea de la Damasc, ar putea fi însă o operaţiune îndelungată, costisitoare şi mai ales extrem de dificilă. Şi aceasta, în condiţiile în care în Siria se dau lupte grele între rebeli şi forţele guvernamentale, iar numeroşi civili continuă să fugă din calea violenţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri