Site-ul NSA nu a fost funcțional timp de câteva ore

Data publicării:
nsa site

Potrivit unor utilizatori ai reţelei Twitter, site-ul ar fi fost atacat de organizaţia de hackeri Anonymous, ai cărei membri sunt cunoscuţi pentru astfel de acţiuni, dar nu este exclusă nici posibilitatea ca platforma online a Agenţiei să fi fost oprită chiar de autorităţile americane.

Între timp, tot mai mulţi oficiali europeni ameninţă că vor limita colaborarea cu Washingtonul, după scandalul interceptărilor la nivel înalt. Germania a anunţat că îl va trimite pe unul dintre şefii serviciilor de spionaj în Statele Unite pentru a investiga acuzele de spionaj.

Măsuri ia şi Brazilia, care vrea să îi audieze pe şefii Facebook, Google, Apple şi Yahoo. România şi-a anunţat solidaritatea cu liderii europeni, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu.

O reacţie tranşantă a avut Angela Merkel, unul dintre liderii interceptaţi de NSA.

Spionajul între prieteni... Aşa ceva pur şi simplu nu se face! Cu siguranţă că vorbele nu vor fi suficiente. Este nevoie de o adevărată schimbare”, a spus cancelarul Germaniei.

125 de miliarde de convorbiri telefonice au fost monitorizate de americani doar în ianuarie anul acesta, susţin documentele publicate de fostul consultant NSA, Edward Snowden. Dintre ţările europene, cele mai multe interceptări au vizat Germania, cu 361 de milioane de apeluri. Franţa, Spania şi Italia sînt următoarele trei state în ordinea interesului acordat de serviciile secrete americane.

Sunt comportamente şi practici care nu pot fi acceptate. Vom face în aşa fel încât între servicii să existe nu doar clarificări asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecut, ci şi reguli pentru viitor” a spus și Francois Hollande, preşedintele Franţei.

România este solidară cu aliaţii europeni în scandalul interceptărilor.

România este solidară cu declaraţia celor doi şefi de stat, Hollande şi Merkel. Este foarte greu să faci din băieții ăștia de la servicii niște măicuțe. Va trebui, dacă au sărit calul, sa îi punem sub control”, a spus președintele.

Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, primul pas în spionarea liderilor europeni a fost solicitarea NSA ca anumiţi oficiali americani de rang înalt să ofere agendele de contacte oficiale. Unul dintre oficiali ar fi transmis 200 de numere de telefon sau adrese de e-mail. Dintre acestea, 35 aparţin unor şefi de stat sau de guvern.

Numele acestora nu au fost publicate de cotidianul The Guardian. Presa occidentală afirmă însă că printre cei monitorizaţi se numără preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, fostul preşedinte mexican Felipe Calderon si cancelarul german Angela Merkel.

Brazila şi Germania sunt primele care trec la fapte. Autorităţile braziliene le-au cerut Statelor Unite o autorizaţie pentru a-i interoga pe şefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple. Oficialii brazilieni din unele firme americane au fost deja interogaţi de către poliţie şi au dezminţit orice complicitate cu serviciile americane de informaţii.

La rândul ei, Germania a anunţat că va trimite în Statele Unite pe unul dintre şefii serviciilor secrete pentru a investiga informaţiile conform cărora telefonul cancelarului Angela Merkel a fost interceptat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri