Sari la conținut

Situația din Irak. Mai mulţi generali care nu au putut să împiedice ofensiva SIIL au fost eliberați din funcție

Printre comandaţii eliberaţi din funcţie se află şi comandantul-şef responsabil de provincia Ninive, prima care a fost ocupată în mare parte de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant. Bagdadul a cerut ajutor militar din partea SUA, pentru oprirea ofensivei islamiste.

Irakul a cerut Statelor Unite să efectueze lovituri aeriene. Irakul ar dori sprijin în domeniul antiterorist şi al informaţiilor şi pentru instrucţie”, a spus Zuhair al Nahar, purtător de cuvânt al premierului irakian.

Insurgenţii sunniţi poartă lupte pe viaţă şi pe moarte la câţiva zeci de kilometri de Bagdad. Aici a avut loc un atentat cu maşină-capcană în cartierul şiit Sadr City. Islamiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant vor să îşi creeze propriul califat.

„Partea sunită a Irakului se simte exclusă de către guvern. Din această cauză, cred că sciziunea ar fi soluţia corectă pentru a opri distrugerile”, a spus Hussam Abed Khalf, lider al Armatei Mehdi.

Avansul islamiştilor şi pericolul de a-şi crea propriul stat, face ca vechii inamici să strângă rândurile. Marea Britanie se pregăteşte să-şi redeschidă ambasada de la Teheran. Nici Statele Unite nu mai exclud o apropiere de Iran. Cele două state aflate timp de decenii pe picior de război au acum un interes comun: menţinerea actualului guvern de la Bagdad. Americanii sunt interesaţi de rezervele petroliere ale Irakului, iar iranienii vor să-şi păstreze relaţiile bune cu aliaţii şiiţi de la Bagdad.