Situația din Ucraina. Barack Obama le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele

Data publicării:
obama la birou

 

Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate proruse care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Barack Obama a subliniat de asemenea necesitatea ca „toate forţele (armate) neregulate prezente în ţară să depună armele” şi l-a îndemnat pe Putin să „facă uz de influenţa sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă” în Ucraina şi să depună armele, precizează comunicatul Casei Albe, citat de Mediafax.

În cursul acestei discuţii telefonice, care a avut loc la solicitarea Moscovei, preşedintele american a semnalat că, în pofida retoricii autorităţilor ruse, „Guvernul Ucrainei a dat dovadă de o reţinere remarcabilă”.

În cele din urmă, Obama a apreciat că „izolarea în creştere a Rusiei pe plan politic şi pe plan economic este rezultatul acţiunilor sale în Ucraina şi a subliniat că Rusia va plăti, cu siguranţă, şi mai mult dacă va continua” această cale.

Mai devreme, tot într-un comunicat, Kremlinul a anunţat că, „răspunzând îngrijorărilor exprimate de preşedintele american în legătură cu o aşa-zisă ingerinţă rusă în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a semnalat că astfel de speculaţii sunt bazate pe informaţii nefondate”.

În acest context, o reuniune cvadripartită între Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina urmează să aibă loc joi, la Geneva.

Situaţia din Ucraina este la un pas să se transforme în război civil. Oleksander Turcinov, preşedintele interimar, a semnat decretul prin care dă undă verde trupelor speciale să preia controlul asupra clădirilor ocupate de militanţii proruşi. Forţele de intervenţie pot declanşa atacul dintr-un moment în altul - o intervenţie care se poate transforma într-o baie de sânge, fiindcă protestatarii sunt hotărâţi să nu dea nici un pas înapoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri