Situația se complică în Armenia. Primele rezultate ale apelului la nesupunere civilă

Data actualizării: Data publicării:
nikol pasinian
Foto: wikipedia.org

Situaţia se complică serios în Armenia, unde candidatul opoziţiei la postul de premier, Nikol Paşinian, NU a primit votul Parlamentului. Rămas singur în cursa electorală, el nu a întrunit numărul necesar de voturi. A ieşit în stradă şi le-a cerut susţinătorilor să blocheze drumurile, căile ferate şi aeroporturile, ca să-şi arate în acest fel nemulţumirea.

ACTUALIZARE.  Protestatari din Armenia au blocat, miercuri, câteva artere rutiere în capitala Erevan şi o şosea spre aeroport, după ce opozantul Nikol Pashinyan, relatează Agerpres, citând Reuters. "Vom rămâne aici'" a declarat David, un tânăr de 19 ani, unul dintre cei care au blocat drumul către aeroport. Potrivit surselor citate, protestatarii au blocat de asemenea mai multe intersecţii în centrul capitalei Erevan.


„Vom bloca străzile, aeroporturile, metroul, căile ferate, orice poate fi blocat", a spus, potrivit Reuters, Pașinian. „Dacă toată lumea participă la o acţiune completă de nesupunere civică, va fi o victorie totală a poporului armean. Lupta noastră este o luptă non-violentă, este o acţiune paşnică de nesupunere civică”, a adăugat acesta.

De altfel, el ameninţase cu un adevărat tsunami politic, dacă nu va primi votul parlamentarilor.

Armenia e zguduită de două săptămâni de o criză politică de proporţii. Oamenii s-au revoltat după ce fostul preşedinte Serj Sargsian a devenit premier. Într-un final, acesta a renunţat la funcţie şi a deschis calea pentru alegerea unui prim-ministru din rândurile opoziţiei.

Numai că, marți, la votul pentru învestirea lui Nikol Pașinian, din cei 100 de deputaţi care au votat, 55 s-au exprimat împotriva lui Paşinian, iar 45 i-au dat votul. Asta în timp ce zeci de mii de susţinători ai săi erau reuniţi în centrul Erevanului.

După mai bine de şapte ore de dezbateri şi discursuri, Partidul Republican, aflat la putere, a avertizat că deputaţii săi, care dispuneau de 58 din cele 105 mandate în hemiciclu, se vor pronunţa împotriva opozantului. Opozantul a înregistrat de asemenea două dezertări din cadrul celor trei grupuri parlamentare care l-au asigurat de susţinerea lor şi care urmau să-i asigure 47 de voturi.

Simţind că se schimbă situaţia, marţi la prânz Paşinian i-a îndemnat pe armeni să iasă în stradă şi a promis un „adevărat tsunami politic” în cazul în care Partidul Republican îi „deraiază” alegerea.

„Îndemn pe toată lumea să iasă în stradă, pentru că ei vor încă o dată să fure victoria poporului”, a acuzat el în faţa deputaţilor. Câteva zeci de mii de persoane continuau să manifesteze în Piaţa Republicii, în centrul Erevanului, în susţinerea opozantului. În vârstă de 42 de ani. Pașinian este fost jurnalist și a fost editor la cel mai mare ziar de opoziție al țării. În 2004, el a fost vizat de o tentativă de atentat, din care a scăpat printr-un mare noroc, pentru că în seara respectivă a stat la birou mai mult decât de obicei. Mașina sa a sărit în aer în parcarea redacției. 

De la 13 aprilie, Armenia a intrat într-o criză politică fără precedent. Manifestaţii cu zeci de mii de opozanţi au condus pe 23 aprilie la demisia lui Serj Sargsian, care tocmai fusese ales premier, cu şase zile mai înainte, de către deputaţi, după ce a fost şeful statului timp de zece ani.

(surse: Digi24, News.ro, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri