Situaţie tensionată în Nepal: 72 de ore în care salvatorii mai pot scoate oameni în viaţă dintre dărâmături

Data publicării:
Cutremur Nepal - Guliver GettyImages 2

Nepalul este o ţară în ruină după seismul de sâmbătă şi după cele aproape 100 de replici care au urmat. Din imaginile transmise de agenţiile internaţionale de presă se pot vedea clădirile făcute una cu pământul sau din care au mai rămas abia câte un zid, drumuri crăpate şi poduri distruse.

În numeroase regiuni, şoselele au devenit impracticabile din cauza alunecărilor de teren, ceea ce face ca ajutoarele să ajungă cu greu în zonele sinistrate din munţi. În plus, sute de localităţi au rămas fără apă şi electricitate. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care autorităţile gestionează situaţia.

„Până acum nu a venit absolut nimic din partea Guvernului nostru. Parcă doarme. Vrem ca Guvernul Nepalului să ajungă şi la noi”, spune un localnic.

Miracolul din Kathmandu

În dezastrul general au loc totuşi şi minuni. Este cazul unui bebeluş de patru luni care a fost găsit în viaţă printre ruinele din Kathmandu, la 22 de ore de la producerea cutremurului.

Un tânăr de 28 de ani a supravieţuit, deşi a rămas blocat sub ruinele unei clădiri timp de 80 de ore.

„Am fost atât de bucuroşi când l-am revăzut prima dată! Nu avem cuvinte pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat”, spune o rudă a acestuia.

„Da, starea lui de sănătate este în general bună, dar piciorul pacientului a trebuit să fie amputat”, spune Panjak Kumar Madal, asistent medical.

Între timp, în Nepal sosesc zeci de echipe de intervenţie din toată lumea pentru a ajuta la găsirea supravieţuitorilor. Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Franţa, China, Japonia sau Coreea de Sud au trimis sute de specialişti şi medici, dar şi ajutoare financiare în valoare de zeci de milioane de dolari.

„Nu acoperim întreaga ţară. Am auzit că cel puţin jumătate din ţară a fost afectată. Echipa noastră munceşte la acest templu pentru că avem informaţii că încă există oameni îngropaţi aici”, a spus un membru al echipajului de salvare din Coreea de Sud.

Este o cursă contracronometru, întrucât autorităţile vorbesc despre o perioadă limită, de 72 de ore, în care salvatorii mai pot scoate oameni în viaţă dintre dărâmături.

Situaţia este dezastruoasă şi în Regiunea Autonomă Tibet, unde mii de oameni trăiesc în adăposturi improvizate, după ce mare parte din locuinţele lor s-au prăbuşit. 80 de oameni au murit în urma seismului în Tibet şi în India.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri