Situaţie tot mai tensionată în estul Ucrainei. Un avion de vânătoare ucrainean, doborât de separatişti

Data publicării:
Blindate APC la Kramatorsk Ucraina - AFP Mediafax Foto-ANATOLIY STEPANOV 1-1

Incidentul s-a produs în timp ce aeronava se întorcea la bază după ce efectuase mai multe raiduri în estul ţării în timpul cărora au fost ucişi mai mulţi separatişti.

În plus, au fost distruse echipamente militare ale acestora. Trupele ucrainene se pregătesc de asaltul final asupra orașului Lugansk, un bastion al separatiştilor

Armata şi separatiştii proruşi se luptă la Lugansk. Imagini filmate de un amator lângă aeroportul din zonă arată gravitatea situaţiei. Peste tot sunt case bombardate, clădiri în flăcări şi instituţii ciuruite de gloanţe.

Trupele ucrainene au intrat în Lugansk în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar soldaţii au reuşit să preia controlul unei zone unde se află spitalul regional, dar şi asupra mai multor secţii de poliţie. Oficialii de la Kiev spun că forţele armate au creat un cordon de securitate în jurul oraşului şi au blocat posibilitatea separatiştilor, să circule între Doneţk şi regiunea Lugansk.

Au fost lupte şi la Doneţk, unde separatiştii proruşi au atacat aeroportul cu obuze în încercarea de a alunga armata ucraineană şi a redobândi controlul asupra punctului strategic. Majoritatea clădirilor din oraş poartă urmele confruntărilor violente între forţele guvernului şi rebeli. Locuitorii au ajuns deja la disperare.

Disperarea civililor nu îi impresionează însă pe separatişti. Au strâns rândurile şi au făcut provizii de armament, semn că se pregătesc pentru o confruntare de lungă durată.

Separatiştii au recunoscut ajutorul dat de Rusia

Un lider separatist spune că oamenii săi se pregătesc peste graniţă.

150 de unităţi de echipament militar, incusiv 30 de tancuri. 1200 de luptători - şi acest lucru este extrem de important pentru noi acum - care s-au antrenat timp de patru luni”, a declarat Aleksandr Zaharcenko, premierul autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

Ucraina a denunţat vineri incursiunea unor blindate ruseşti pe teritoriul său şi a precizat că a distrus o mare parte din ele.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri