Slovacia anunță că nu va da vize tuturor rușilor doar ca să-i ajute să scape de încorporare

Data publicării:
Imagine cu oameni pe o stradă din Bratislava, Slovacia.
Foto: Profimedia

Slovacia nu va acorda vize tuturor ruşilor care încearcă să scape de încorporare, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parţială a rezerviştilor din Rusia, transmite dpa.

Autorităţile de la Bratislava "analizează individual fiecare caz", a răspuns duminică purtătorul de cuvânt al ministerului slovac de externe, Juraj Tomaga, la o întrebare a agenţiei de presă citate.

În principiu, Slovacia acordă vize din motive umanitare, însă nu există o regulă clară pentru cei care obiectează din motive de conştiinţă la ordinele de mobilizare, astfel încât să se poată determina dacă acesta este un motiv suficient, scrie Agerpres.

Potrivit lui Tomaga, unii cetăţeni ruşi consideră că Slovacia întârzie intenţionat eliberarea vizelor - atât a celor din motive umanitare, cât şi a altora, cum ar fi cele de studii - deoarece Rusia a redus personalul reprezentanţelor diplomatice slovace din Moscova şi Sankt Petersburg, conform unei "decizii nefondate".

Purtătorul de cuvânt se referea, probabil, la un diferend diplomatic între ţara sa şi Rusia. La începutul lui martie, Slovacia a expulzat 35 de membri ai ambasadei ruse la Bratislava, suspectaţi de spionaj, iar Moscova a reacţionat pe bază de reciprocitate.

Poziţia Slovaciei privind vizele este similară cu a republicilor baltice, a Cehiei şi a Poloniei.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri