Slovacia contestă la Curtea Europeană de Justiție cotele de refugiați

Data publicării:
robert fico - vlada.gov.sk

„Cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul Slovaciei cât timp voi fi premier. Vom lua toate măsurile necesare, dar cei responsabili pentru această ruşine sunt cei care au decis să se impună cu ajutorul majorităţii. Intenţionat şi fără sens, ei au provocat disensiuni profunde într-o problemă-cheie precum migraţia. (...) Slovacia rămâne pregătită să ofere 20 de milioane de euro pentru Frontex şi operaţiunilor similare pentru securizarea graniţelor exterioare ale spaţiului Schengen”, a declarat premierul slovac Robert Fico.

Inițial, se vehicula informația că și Cehia ar contesta decizia la Curtea Europeană de Justiție, dar un astfel de demers nu s-a confirmat.

Legislaţia europeană spune că dacă un stat membru nu este de acord cu politica privitoare la imigraţie impusă de Uniune, are dreptul să facă apel în Consiliul European. Şi asta, în cazul în care crede că principiile fundamentale ale securităţii sale sociale şi ale sistemului său legal sunt ameninţate de imigranţi. O altă soluție ar fi să conteste decizia la Curtea Europeană de Justiție. 

Președintele României a spus, miercuri, că își va exprima nemulțumirea, la summitul de urgență al UE, față de modul în care s-a luat decizia, marți, la Consiliul JAI - prin majoritate calificată și nu prin consens, cum se obișnuia. Însă, a precizat șeful statului, chestiunea cotelor de refugiați este un subiect închis, care nu mai are cum să fie modificat, chiar dacă au apărut voci care au spus că vor contesta decizia Consiliului JAI.

Decizia nu are nevoia de validare în Consiliul European. Vom aștepta rezultatul contestărilor și vom vedea”, a spus președintele, întrebat dacă România are în vedere un eventual demers de contestare a deciziei din Consiliul JAI.

România, Slovacia, Cehia și Ungaria au fost singurele țări care s-au opus cotelor obligatorii de refugiați la Consiliul JAI. În lipsa consensului, decizia a fost luată cu majoritate calificată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri