Slovenia își face gard la granița cu Croația

Data publicării:
Imigranti refugiati in gara general GettyImages septembrie 2015-4

Un punct fierbinte în criza refugiaţilor este acum la graniţa dintre Serbia şi Croaţia, unde mii de oameni aşteaptă autocare ce îi duc către vestul Europei. Lucrurile se mişcă însă destul de încet la punctul de trecere Sid-Tovarnik.

„Situaţia este disperată din cauza războiului, a grupării Stat Islamic, a regimului Assad şi a Armatei pentru Eliberarea Siriei. Toţi se luptau între ei şi civilii sunt pierduţi. Nu mai ştiu unde să se ducă”, spunea un refugiat.

„Războiul mi-a furat viaţa, viitorul, aşa că mergem într-o ţară mai bună, unde să fim trataţi mai bine”, adăuga un altul.

Cei mai mulţi dintre refugiaţii care ajung din Serbia în Croaţia sunt duşi în tabăra din Opatovaţ. Ei se plâng de condiţiile în care trebuie să stea.

Refugiaţii care nu au mai avut loc în tabără s-au văzut nevoiţi să-şi găsească singuri adăpost. Unii au dormit într-un cimitir.

Credeţi-mă, nu ne place, stăm aici, pentru că e frig. Dacă nu existau probleme în ţara noastră, nu am fi venit aici”, explica un refugiat.

Zagrebul spune că peste 35.000 de refugiaţi au intrat pe teritoriul ţării, din data de 16 septembrie, când Ungaria şi-a izolat graniţa cu Serbia, iar imigranţii s-au îndreptat spre Croaţia.

Ministrul sârb de Externe a criticat lipsa de soluţii a Europei în faţa crizei migraţiei. „În loc de o Europă fără frontiere, am primit o Europă cu o cortină de fier. Serbia nu poate permite să devină o tabără de concentrare, nu putem fi încercuiţi cu garduri”, a declarat

De partea cealaltă, premierul ungar precizează că Europa trebuie să se apere de pericolul reprezentat de refugiaţii care asediază graniţele.

„Imigranţii nu doar că ne bat la uşi, ci pur şi simplu ni le dărâmă. Nu sunt doar câteva sute, câteva mii, ci sute de mii, poate chiar milioane care asediează graniţele Ungariei şi ale Uniunii Europene”, a declarat Viktor Orban.

Criza imigranţilor pune în discuţie funcţionarea şi raţiunea de a fi a Uniunii Europene, avertizează ministrul francez de Externe. Oficialul precizează că, dincolo de solidaritatea faţă de refugiaţi, uşa Europei nu poate fi deschisă pentru imigranţii economici.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri