Slovenia schimbă Guvernul. O femeie a fost desemnată să conducă noul Cabinet

Data publicării:
28022013 20slovenia-52149

Opoziţia de centru-stânga a preluat puterea în Slovenia după ce coaliţia de guvernare condusă de Janeş Iansa a pierdut sprijinul Parlamentului. Locul său în fruntea Executivului ar putea fi luat de Alenka Bratuşek, o economistă cu experienţă, în vârstă de 42 de ani.

„Avem de îndeplinit o misiune grea. Dar cred că vom lăsa în urmă o Slovenie mai bună. Plină de respect, inteligenţă şi calm”, a spus Alenka Bratusek, premierul desemnat al Sloveniei.

Cândva ţara cu una dintre cele mai performante economii din Uniunea Europeană, Slovenia a fost grav afectată de criza din zona euro, după ce a adoptat moneda unică în 2007. Economia a scăzut cu 2 % anul trecut, Şomajul a atins niveluri-record, exporturile s-au prăbuşit, iar datoriile depăşesc 2 miliarde de euro.

Dacă va reuşi să facă un guvern care să treacă de votul parlamentului, Alenka Bratuşek va deveni prima femeie prim-ministru din istoria Sloveniei.

Potrivit unor estimări făcute de economiştii europeni, țara are nevoie de un ajutor financiar extern de peste 5 miliarde de euro pentru a evita colapsul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri