Slujbe de Crăciun la Bethleem şi Vatican, apel la pace în Orientul Mijlociu. În Irak şi Siria, credincioşii au sfidat pericolul şi s-au adunat în biserici

Data publicării:
crestini

Creştinii din întreaga lume au întâmpinat sărbătoarea Naşterii Domnului în biserici. Mii de oameni au participat la slujbele de Crăciun de la Bethleem şi Vatican. În prima sa predică de Crăciun de când este suveran pontif, Papa Francisc i-a sfătuit pe oameni să nu se teamă de credinţă. Iar în Bethleem, oamenii s-au rugat pentru pace în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume.


Credincioşii au umplut până la refuz Biserica Naşterii Domnului din Bethleem pentru a asista la slujba oficiată de patriarhul Latin al Ierusalimului, Fouad Twal. În primele rânduri s-au aflat preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, aflată în vizită particulară în Bethleem.

Papa i-a îndemnat pe credincioşi să aleagă lumina şi credinţa. „Lumânarea păcii” a fost aprinsă în Piaţa Sf. Petru de la Vatican

La Vatican, Papa Francisc a oficiat prima slujbă de Crăciun de cînd a fost ales în fruntea Bisericii Catolice. Ceremonia a început cu o oră şi jumătate mai devreme, iar suveranul pontif a pledat pentru sprijinirea celor marginalizaţi şi le-a cerut credincioşilor să aleagă între întuneric şi lumină: „Dacă îl iubim pe Dumnezeu şi ne iubim fraţii şi surorile, noi mergem în lumină. Însă dacă inima noastră este închisă şi suntem dominaţi de mîndrie, minciună, urmărirea propriilor interese, egoism, atunci întunericul ne va înconjura.

Înainte de slujbă, Papa Francisc i-a îndemnat pe creştini să celebreze Crăciunul într-un mod „mai tăcut”. „Foarte adesea, Crăciunul este foarte gălăgios. Ar fi bine să fim mai tăcuţi, pentru a putea auzi vocea dragostei lui Hristos”, a transmis Suveranul Pontif pe contul său de Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pelerinii prezenţi la Vatican au asistat la inaugurarea tradiţionalei Scene a Nativităţii din faţa Bazilicii Sf. Petru. Un cardinal a aprins Lumânarea Păcii, moment care a marcat debutul oficial al ceremoniilor de Crăciun.

Crăciunul, sărbătorit şi în Siria şi Irak. Credincioşii au sfidat pericolul şi s-au adunat în biserici

Naşterea Domnului a fost sărbătorită chiar şi în ţări afectate de violenţe. În Siria, în pofida războiului civil care macină ţara, creştinii s-au adunat la miezul nopţii în bisericile din Damasc pentru a asista la liturghia Crăciunului şi s-au rugat să fie pace în ţara lor.

Slujbe religioase au avut loc şi în Irak, sub supravegherea forţelor de securitate, care şi-au sporit efectivele pentru a preveni eventuale atentate.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri