Sari la conținut

Soarta Siriei, discutată la Moscova de Vladimir Putin și John Kerry

Este o nouă întâlnire ruso-americană la nivel înalt în care se încearcă dezgheţarea relaţiilor dintre cei doi mari jucători de pe scena geopolitică a lumii. Sunt însă divergenţe semnificative peste care nici SUA, nici Rusia nu sunt dispuse să treacă. Doar câteva dintre acestea: Statele Unite insistă pentru plecarea de la putere a lui Bashar al Assad, liderul sirian, în timp ce Rusia vrea să îi consolideze poziţia. Tot Statele Unite cer Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Împreună putem căuta soluţii pentru cele mai grave crize. Ştiu că după întâlnirea de la Paris, parta americană a pregătit propuneri pentru soluţionarea unui număr de crize, printre care şi cea din Siria.

John Kerry, secretar de Stat al SUA: Cred că nu există nicio îndoială. Împreună cu ministrul Lavrov am stabilit că SUA şi Rusia au abilitatea de a face o diferenţă semnificativă aici (Siria, n.red.).

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Acordul pentru Siria necesită atenţia noastră constantă în spiritul acordurilor de la Viena. Şi, desigur, problema terorismului nu este limitată la Siria. În urmă cu câteva zile a avut loc a reuniune internaţională pentru Libia, acolo unde se extinde gruparea Stat Islamic. Gruparea teroristă este activă în Irak. Există prezenţă teroristă în Yemen şi Afganistan şi sper să putem discuta aceste probleme.