Șoc în Cipru. Toate depozitele bancare vor fi taxate cu până la 10%

Data publicării:
17032013 20cipur-55265

Acordul a fost încheiat în noaptea de vineri spre sâmbătă și, în zori, ciprioții s-au așezat la coadă pentru a-și retrage economiile, scrie cotidianul francez „Le Monde”. „Este o catastrofă”, se plângea unul dintre deponenți.

„Eu credeam că nu se vor atinge de depozitele sub 100.000 de euro. Nu am cine știe ce bani depuși, dar nu văd de ce ar trebui să plătesc eu pentru greșelile băncilor”, spune un altul, Andri Menelaou, în vârstă de 25 de ani. .

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a explicat că țara risca chiar ieșirea din zona euro fără acordul Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, care trebuie acum să treacă prin Parlament.

„Am avut de ales între scenariu catastrofal al falimentului necontrolat și gestionarea dureroasă, dar controlată a crizei”, a explicat șeful statului, într-un comunicat. El se va adresa națiunii duminică.

„Situația este gravă, dar nu tragică, nu există motive de panică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului cipriot, Christos Stylianides.

La rândul său, ministrul de Finanțe, Michalis Sarris, a apreciat că țara sa „a ales cea mai puțin dureroasă soluție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri