Sofia: mars pro-nazist la care au participat sute de persoane. Autoritățile bulgare: „Un semnal clar de alarmă pentru noi, ca societate, ca europeni”

Data actualizării: Data publicării:
Protest Bulgaria
@FotoAgerpres

Sute de persoane din diverse ţări au participat, sâmbătă seară, la Sofia, la un marş organizat în onoarea unui general bulgar care a condus o organizaţie pro-nazistă în anii 1930-1940. Ministrul bulgar de Externe a condamnat manifestarea, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că nu este suficientă comemorarea Holocaustului şi că orice act de glorificare a ideologiei naziste este inacceptabil.

Procesiunea în memoria lui Hristo Lukov a durat două ore, după ce cele mai importante partide politice, ambasada SUA şi mai multe organizaţii evreieşti au cerut ca ea să fie anulată, informează The Guardian.

„Această manifestare de intoleranţă faţă de alţii a avut loc după mai puţin de o lună de când întreaga lume a adus tribut victimelor Holocaustului. Acesta trebuie să fie un semnal clar de alarmă pentru noi, ca societate, ca europeni care nu au uitat suferinţa cauzată de cel de-Al Doilea Război Mondial, că nu este suficient să ne amintim de tragicele evenimente”, a transmis ministrul. 

Protest Bulgaria
@FotoAgerpres

El a adăugat că orice act de glorificare a ideologiei naziste este „pe deplin inacceptabil”.

Manifestanţii, autointitulaţi bulgari naţionalişti, au fost însoţiţi de grupuri antisemite şi de neo-nazişti din mai multe ţări europene.

Autorităţile locale au încercat să interzică marşul, care are loc în fiecare an de mai bine de un deceniu şi pe care guvernul l-a catalogat drept „ruşinos”. Totuşi, organizatorii au obşinut un ordin juridic ce le permite realizarea lui.

Bulgarian nationalists march in Sofia
@FotoAgerpres

„Obiectăm împotriva faptului că suntem numiţi antisemiţi, neo-nazişti sau fascişti. Suntem doar naţionalişti”, a spus unul dintre ei, citat de AFP.

Robert Eklund de la Nordic Resistance Movement a spus că a venit în Bulgaria „pentru a lupta împotriva unui inamic comun - multiculturalismul, globalizarea şi UE”. El a adăugat că îşi doreşte să oprească „imigraţia non-europeană”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri