Soldatul Navy SEAL care l-a ucis pe Osama bin Laden cere SUA să dea publicității pozele reale cu trupul neînsuflețit al liderului al-Qaida

Data publicării:
President Obama Announces Death of Osama Bin Laden
@Guliver/GettyImages

Soldatul Navy SEAL care l-a ucis pe Osama bin Laden susține că imaginile cu trupul neînsuflețit al temutului terorist sunt false și cere autorităților americane să le dea publicității pe cele reale, scrie Newsweek.

President Obama Announces Death of Osama Bin Laden
@Guliver/GettyImages

Robert O’Neill le-a acordat, recent, un interviu celor de la ziarul El Mundo, în care a dat detalii despre rolul pe care l-a avut în depistarea locului unde se ascundea cel mai temut terorist din istoria lumii. În cele din urmă, în data de 11 mai 2011, acesta a fost găsit în localitatea Abbottabad din Pakistan, unde a fost împușcat mortal.

O’Neill susține că în momentul în care l-a împușcat, bin Laden ar suferit o rană gravă la nivelul feței, iar asta ar demonsta că pozele date publicității nu sunt cele reale.

„Este ceva despre care nu vorbesc în cartea mea și aș vrea să o fac acum. Cred că cineva de la Washington ar trebui să posteze o parte dintre pozele pe care le-am făcut în Abbottabad. Au fost cel puțin 20, făcute cu o cameră Pentax. Cele publicate până acum sunt false. Îmi amintesc perfect fața lui bin Laden. Nasul lui era zdrobit, iar craniul crăpat în două. Am fost nevoiți să unim cele două părți pentru a face pozele. Putea însă fi recunoscut. Nu am avut nici cea mai mică îndoială că este vorba despre el”, a spus acesta.

O’Neill le-a spus jurnaliștilor cum a sărit din elicopter, în creierii nopții, cu gloanțe care șuierau pe lângă el, a urcat până la ultimul etaj al clădirii, unde a ajuns față în față cu cel mai căutat om din lume.

L-a împușcat pe bin Laden de trei ori, în timp ce un copil, înghesuit într-un colț, a primit întreaga scenă.

„Nu mi-a fost frică, eram doar curios să văd ce se întâmplă. Am avut ocazia de a trăi un eveniment istoric, așa că m-am bucurat de moment”, a mai spus soldatul Navy SEAL, acum retras din activitate.

Salute To Heroes Service Gala To Benefit The National Foundation For Military Family Support
@Guliver/GettyImages

O’Neill neagă teoria conspirației potrivit căreia bin Laden ar fi fost împușcat de 100 de ori și tocmai de aceea trupul lui neînsuflețit a fost aruncat în mare. Au existat și ale zvonuri, potrivi cărora bin Laden ar fi fost executat după s-a predat, informații pe care O’Neill le neagă.

În 2012, O’Neill a părăsit marina, după 16 ani de serviciu militar și aproximativ 400 de misiuni. Fostul soldat și-a povestita viața și cariera într-o carte publicată în 2017.

O’Neill nu a fost ferit însă de scandaluri după retragerea din marină. Cel mai recent, în februarie anul acesta, când a fost dat afară dintr-un avion United Airlines, pentru că se afla sub influența băuturilor alcoolice. Criticat a fost în trecut și de foștii colegi de la Navy SEAL, pentru că a dat publicității detalii din operațiuni top-secret.

Întrebat de cei de la El Mundo dacă are regrete, acesta a spus că: „Am fost decorat și primesc amenințări în fiecare zi, însă dacă închid ochii și mă întorc înapoi în acea cameră, aș face-o din nou. Aș apăsa pe trăgaci de trei ori. Singurul meu regret este că nu m-am întors să iau un cartuș drept suvenir”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri