Solidaritate mondială în acțiune. Mai multe state au trimis echipe medicale și materiale sanitare în Beirut după explozia devastatoare

Data actualizării: Data publicării:
Mai multe tari au trimis materiale sanitare si echipaje de salvare in Beirut
Foto: Profimedia Images

Mai multe state au trimis materiale sanitare și echipe medicale în Beirut, în urma exploziei devastatoare din zona portuară. Cel puțin 113 persoane au murit, iar alte 5.000 au fost rănite, marți, în urma deflagrației.

Franța

Franța a anunțat miercuri că va trimite în Liban mai multe tone de echipamente medicale, iar președintele Emmanuel Macron este primul șef de stat care va vizita țara lovită de tragedie, scrie Agerpres.

"Trei avioane pleacă au plecat spre Beirut, unul de la Marsilia (sud), cu echipe de lucrători medicali care pot interveni imediat, şi două de pe aeroportul (parizian n.r.) Roissy cu 25 de tone de material şi echipe de securitate ale Ministerului de Interne", a precizat la rândul său şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian.

La Marsilia, pompierii navali au trimis material de urgenţă şi o echipă medicală de nouă persoane în Liban, a precizat serviciul lor de comunicare. Ei s-au îmbarcat la bordul unui avion privat pus la dispoziţie de directorul general al companiei CMA-CGM, unul dintre liderii mondiali în transportul maritim. Acesta, Rodolphe Saadé, este de origine libaneză.

"Atunci când suntem încercaţi prietenii trebuie să fie aproape şi noi suntem", a subliniat Jean-Yves Le Drian, după ce a discutat telefonic cu omologul său libanez Charbel Wehbe.

Franţa va avea de altfel "iniţiative în zilele care urmează" pentru a mobiliza ajutorul internaţional necesar, în special la nivel european, pentru a oferi asistenţă imediată Libanului, a mai precizat şeful diplomaţiei franceze, fără a furniza amănunte suplimentare.

"Pentru moment, este timpul ca solidaritatea internaţională să se arate", a spus Jean-Yves Le Drian, atrăgând atenţia asupra distrugerii portului precum şi a "necesităţii alimentare indispensabile întrucât silozurile cu cereale au explodat şi ele".

România

Salvaţi Copiii România se alătură apelului global de urgenţă şi sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri pentru ca toţi copiii afectaţi de explozie să aibă asistenţă medicală de urgenţă, suport emoţional şi protecţie, informează un comunicat al organizaţiei.

"Când o astfel de calamitate se întâmplă, intervenţia imediată este vitală. E nevoie de un efort umanitar solidar, pentru a putea ajunge la copiii afectaţi de o dramă de proporţii, într-un context care îi expune şi mai mult bolilor, violenţelor şi insecurităţii sociale şi emoţionale. Lumea întreagă trebuie să aibă astăzi grijă de copiii din Beirut", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Citește și: Româncă stabilită în Beirut povestește ce a trăit în timpul exploziei: Am crezut că am murit. Am ieșit din șoc după două ore

Israel

Deși Israelul nu are relaţii diplomatice cu Libanul, şeful Centrului Medical Galileea din Nahayira a făcut miercuri apel la autorităţile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a celor răniţi de exploziile de marţi. ''Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg''.

UE

State ale Uniunii Europene vor trimite în Liban, prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă, circa o sută de pompieri care vor contribui la operaţiunile de căutare şi salvare la Beirut.

''Mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat la cererea autorităţilor libaneze şi coordonează în prezent desfăşurarea urgentă a mai mult de 100 de pompieri înalt calificaţi, cu vehicule, câini şi materiale specializate pentru căutare şi salvare în mediul urban'', activitatea pompierilor europeni urmând să se desfăşoare în cooperare cu autorităţile libaneze, a explicat comisarul european într-un comunicat.

''Olanda, Grecia şi Cehia şi-au confirmat deja participarea la această operaţiune critică. Franţa, Polonia şi Germania şi-au oferit de asemenea susţinerea prin intermediul mecanismului (european de protecţie civilă) şi alte state membre şi-ar putea aduce contribuţia'', a adăugat Janez Lenarcic.

Citește și: O explozie cât 10 la sută din bomba de la Hiroshima. Momente teribile la Beirut: guvernatorul izbucnește în lacrimi

Rusia

Rusia a trimis în Liban într-un spital mobil, împreună cu 50 de echipe de urgență și personal medical. Alte trei zboruri din Rusia sunt programate să sosească în următoarele 24 de ore, cu echipamente pentru un laborator de testare a coronavirusului și echipament de protecție.

Irak și Egipt

Irakul a trimis șase camioane încărcate cu materiale medicale și o echipă de urgență pentru a-i ajuta pe medicii din Liban, iar Egiptul și Iordania au trimis spitale mobile, scrie The Guardian.

Marea Britanie și Australia

Marea Britanie și Australia au oferit un ajutor financiar în valoare de 6,6 milioane de dolari și materiale sanitare în valoare de 1,4 milioane de dolari. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că țara sa este „pregătită” să trimită echipe și asistență medicală în Liban.

Banca Mondială

Banca Mondială a declarat miercuri că este pregătită să mobilizeze resursele pe care le are la dispoziţie pentru a ajuta Libanul după exploziile de amploare produse marţi în Beirut, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, rănirea altor câteva mii şi distrugerea unei părţi a capitalei.

Instituţia a dat asigurări că îşi poate "desfăşura expertiza pentru a efectua o evaluare rapidă a pagubelor şi a nevoilor şi pentru a dezvolta un plan de reconstrucţie în conformitate cu standardele internaţionale", se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Citește și: Imagini din satelit. Un crater uriaș a luat locul unei părți din portul orașului Beirut după explozia de marți

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri