SONDAJ: Aproape jumătate din israelieni ar susţine o intervenţie militară împotriva Iranului

Data publicării:
GettyImages-452323882

Foto: Gulliver/GettyImages

Aproape jumătate din israelieni ar fi dispuşi să susţină raiduri aeriene împotriva Iranului pentru a împiedica obţinerea unei arme atomice, conform unui sondaj publicat vineri de către cotidianul Maariv.

La întrebarea: „Susţineţi o acţiune militară independentă a Israelului împotriva Iranului dacă o asemenea acţiune ar fi necesară pentru a împiedica Iranul să obţină arma atomică?”, 47% dintre cei interogaţi au răspuns că da, 35% s-au pronunţat împotrivă, iar 18% nu au o opinie, notează Mediafax.

La o a doua întrebare, „Din punctul dumneavoastră de vedere, acordul semnat de Iran şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) privind programul nuclear iranian va apropia Iranul de obţinerea armei atomice?”, 71% dintre respondenţi au răspuns afirmativ.

Publicaţia Maariv nu a precizat câte persoane au fost interogate, nici care a fost marja de eroare a sondajului realizat de institutul Panels Politics.

Israelul a fost un opozant feroce al acestui acord, calificat de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu drept „o eroare istorică”.

Benjamin Netanyahu, care estimează că Israelul „nu este legat de acest acord cu Iranul”, a avertizat în mod repetat că ar lua, dacă va fi necesar, măsuri de ordin militar care să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică.

Israelul este considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu şi nu a semnat Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Teheranul a negat mereu că ar fi vrut să se doteze cu arme nucleare şi afirmă că programul său este doar de ordin civil. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri