Soția fostului președinte al Hondurasului, condamnată la închisoare pentru că a furat banii destinați copiilor săraci

Data actualizării: Data publicării:
honduras

Rosa Elena Bonilla, soția fostului președinte al Hondurasului din perioada 2010 - 2018, a fost condamnată la 58 de ani de închisoare.

Ea a fost declarată vinovată pentru că a cheltuit bani publici în scop personal. A cumpărat bijuterii, haine și accesorii, a plătit tratamente medicale și școlile private ale copiilor cu aproape 800.000 de dolari. Banii delapidați proveneau din fonduri naționale și internaționale, inclusiv dintr-un fond destinat cumpărării de încălțăminte pentru copiii săraci din Honduras.

Ea este soţia lui Porfirio Lobo, care a fost preşedinte al ţării din 2010 până în 2014. Femeia, în vârstă de 52 de an, se află în arest din februarie 2018. Avocaţii acesteia au declarat că vor contesta sentinţa, care a fost anunţată miercuri.

Ancheta a fost efectuată de o misiune anticorupţie, MACCIH, din cadrul Organizaţiei Statelor Americane (OSA) care părea să salute joi sentinţa, remarcând independenţa sistemului judiciar din Honduras, scrie Agerpres.

''Judecătorii vor decide ... cu imparţialitate, pe baza faptelor şi în acord cu legea, fără nicio restricţie şi fără influenţe'', se arată într-un mesaj postat pe Twitter de MACCIH care a citat o declaraţie a ONU din 1985.

Fostul asistent personal al Rosei Elena Bonilla, Saul Escobar, a fost condamnat la 48 de ani de închisoare. Însă, în practică, legea din Honduras limitează perioada de executare a pedepsei cu închisoarea la 30 de ani.

Lobo îl acuzase pe secretarul general al OSA, Luis Almagro, şi pe actualul preşedinte al Honduras, Juan Orlando Hernandez, că i-au "linşat" soţia în încercarea de a acoperi ''acte de mega-corupţie'' comise de acesta din urmă.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri