Speranțe spulberate pentru un guvern în Israel? Benny Gantz nu a reușit să-și găsească suficienți aliați

Data actualizării: Data publicării:
Benny Gantz Israel Votes in Their General Election
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Benjamin Gantz, liderul formaţiunii Albastru & Alb şi premier desemnat al Israelului, l-a informat miercuri seară pe preşedintele Reuven Rivlin că nu a reuşit să formeze o coaliţie guvernamentală, relatează Haaretz. Anunțul vine cu câteva ore înainte de expirarea, la miezul nopții, a termenului-limită pe care îl avea pentru încheierea negocierilor.

Astfel, în contextul acestui nou impas politic, Israelul ar putea organiza din nou alegeri parlamentare anticipate. Ar fi al treilea scrutin anticipat în decurs de un an.

Mingea este acum în terenul parlamentului. Membrii Knessetului au acum la dispoziţie încă 21 de zile pentru configurarea unei majorităţi parlamentare care să susţină un guvern condus de Benjamin Netanyahu sau de Benjamin Ganz. În caz contrar, Knessetul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, scrie Mediafax.

După două runde eșuate de negocieri pentru formarea unui guvern de uniune națională - prima condusă de premierul în exercițiu Benjamin Netanyuahu imediat după alegerile din 17 septembrie, iar cea de-a doua rundă purtată de Gantz -, acum, orice membru al Knessetului (parlamentul israelian) care ar obține sprijinul a cel puțin 61 de colegi poate fi însărcinat cu formarea unei coaliții guvernamentale. Parlamentarii au 21 de zile să nominalizeze un candidat.

În orice caz, este pentru prima dată în istoria Israelului când doi candidați la rând nu reușesc să formeze o coaliție, notează Haaretz.

Un alt lider politic, Avigdor Lieberman, văzut ca cel care poate înclina balanța în negocierile pentru formarea unui guvern, a declarat, miercuri, că nu va sprijini un guvern minoritar, fie că ar fi vorba de unul sprijinit de partidele arabe, fie că ar fi vorba despre unul condus de Nentanyahu care n-ar avea în parlament decât 55 de voturi.  Lieberman dă vina și pe Nentanyahu, și pe Benny Gantz pentru blocajul politic, acuzându-i pe ambii că refuză să dea dovadă de flexibilitate din motive personale.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri