Stare de alertă în Serbia şi Bosnia-Herţegovina, după cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani

Data publicării:
serbia inundatii 1

În Bosnia-Herţegovina, mai multe oraşe din centrul şi din nordul ţării au fost inundate după ce râului Bosna a ieşit din matcă. Viiturile au distrus drumuri şi poduri.

La Maglaj şi la Doboj, mii de oameni au rămas blocaţi în propriile locuinţe din cauza apelor, iar în cele două localităţi se putea ajunge doar cu barca.

Armata a trimis elicoptere pentru a-i evacua pe cei aflaţi în pericol. Reţeaua de alimentare cu energie electrică a fost avariată şi aproximativ 50 de mii de gospodării au rămas fără curent.

În Serbia, patru oameni au murit şi peste trei mii au fost evacuaţi din calea apelor. Mare parte a ţării este sub ape, după două zile de ploi torenţiale. Zeci de drumuri naţionale au fost închise, iar mai multe locuinţe au fost distruse de alunecările de teren.

De aseamenea, circulaţia feroviară în direcţia Muntenegru a fost întreruptă. Şcolile au fost închise în capitala Belgrad şi în alte 18 localităţi. Din cauza inundaţiilor, a fost întreruptă activitatea în două mine de cărbune care aprovizionează cele mai importante centrale termice din Serbia. În urma dezastrului, premierul ţării a cerut ajutorul Uniunii Europene şi al Rusiei.

Ministerul român de Externe recomandă celor care călătoresc sau tranzitează teritoriul Serbiei şi Bosniei-Herţegovina să evite zonele afectate şi să se informeze despre starea drumurilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri