Stare de urgență. MAE: Sute de români şi cel puţin şase autocare blocate în Ungaria din cauza vremii

Data publicării:
15032013 20beta 20ungaria-55041

Actualizare 14:00:Este haos pe şoselele din vestul Ungariei. Circulaţia a fost blocată din cauza zăpezii de pe carosabil, iar mai multe maşini au derapat şi au ajuns în şanturile de pe marginea drumului. Printre cei care au de suferit sunt şi câteva zeci de români.

„E vorba de patru autocare, blocate de aseară, de la 21. Nu s-a întâmplat nimic. Am vorbit cu colegii mei. Se pare că sunt întorşi de pe autostradă”, a declarat Andreea Pescariu, managerul unei firme de transport.

„Situaţia e gravă în continuare pe M1. Nu răspunde nimeni la telefoane. Am sunat la 112. Troienele sunt mari. Sunt maşini acoperite de zăpadă. Sunt autocare oprite. Noi suntem cu 2 microbuze de persoane. Mergem spre Spania”, Macedon Bodiu, unul dintre şofer blocați pe Autostrada M1.

Vremea nefavorabilă a dus şi la producerea mai multor accidente în lanţ. Cel mai grav dintre ele s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, după ciocnirea a 40 de maşini, aproape de graniţa cu Croaţia. Doi români sunt printre răniţi, dar starea lor de sănătate este bună.

În plus, circulaţia autobuzelor aparţinând societăţilor de transport în comun a fost oprită, iar trenurile înregistrează întârzieri importante. Zeci de mii de maghiari au rămas fără energie electrică, după ce vântul puternic a rupt cablurile de înaltă tensiune.

___________________

Actualizare ora 13.50„Până în acest moment misiunea diplomatică din Budapesta a primit numeroase solicitări din partea cetăţenilor români blocaţi pe autostrăzile M1 şi M7. Majoritatea cetăţenilor români solicită informaţii cu privire la perspectiva deblocării şoselelor (...) Numărul estimat al cetăţenilor români blocaţi pe şoselele ungare este de ordinul sutelor. Sunt şi şase autocare blocate care se află în contact cu ambasada", a informat MAE român, la solicitarea MEDIAFAX.

Ambasada de la Budapesta a primit cel puţin 70 de apeluri de la emiterea alertei meteo în cursul zilei de joi.

De asemenea, în cazul cetăţenilor români surprinşi pe drumuri naţionale a fost nevoie ca ambasada să-i ajute să identifice exact locul în care se aflau şi cu sprijinul poliţiei să fie conduşi în locuri special pregătite pentru a aştepta deblocarea şoselei.

În alte cazuri, în baza informaţiilor furnizate de ambasadă, şoferii au evitat blocajele şi aşteaptă în locuri amenajate deblocarea drumurilor.

În cazul cetăţenilor români care au rămas blocaţi pe autostrăzi, în funcţie de loc, misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie informaţii furnizate de autorităţile de poliţie competente.

Ambasada României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile locale, precum şi cu cetăţenii români care se află blocaţi, căutând cele mai bune soluţii pentru rezolvarea situaţiei, mai menţionează MAE în precizarea transmisă MEDIAFAX.

MAE a transmis un avertisment de călătorie

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de MAE, autorităţile ungare au lansat repetate apeluri de a se evita plecarea la drum, în special în zona de vest a ţării, şi au recomandat ca persoanele care se află în trafic să nu-şi continue călătoria şi să se retragă în locuri de cazare, benzinării sau să oprească în proximele localităţi.

Şi MAE recomandă cetăţenilor români care urmează să se deplaseze pe teritoriul acestui stat să aibă asupra lor provizii de alimente, combustibil şi pături.

Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a extins codul roşu de viscol şi rafale puternice de vânt, emis la data de 14 martie 2013, valabil pentru judeţele Komarom-Eszergom, Fejer, Veszprem, Somogy şi Zala, situate în partea de vest a Ungariei, şi asupra judeţului Borsod-Abauj-Zemplen, situat în partea de nord-est a Ungariei.

În toate celelalte judeţe ale Ungariei a fost emis cod portocaliu şi galben de ploi, ninsori şi vânt.

Din informaţiile primite de la Inspectoratul General al Poliţiei ungare, autostrăzile M1 (Budapesta - Viena) şi M7 (Budapesta - Croaţia) sunt blocate din cauza troienelor de zăpadă care s-au format ca urmare a vântului foarte puternic.

De asemenea, o serie de şosele principale şi drumuri naţionale sunt blocate în partea de vest a Ungariei, menţionează comunicatul MAE.Punctele de frontieră la graniţa cu Slovenia şi Croaţia sunt închise circulaţiei în zona judeţului Zala, fiind deschise cele aflate în judeţele Baranya şi Somogy.

În toate judeţele din Ungaria se circulă cu mare dificultate din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

Aeroportul internaţional Budapesta este deschis, mai precizează MAE.

_____________________________

Actualizare 13.40. Ministrul ungar de Interne Sandor Pinter a declarat vineri stare de urgenţă în ţară, din cauza intemperiilor, relatează MTI.

Ninsori puternice, viscolul, poleiul şi frigul au cauzat atât întreruperea alimentării cu energie electrică, blocarea accesului în mai multe localităţi şi întreruperea furnizării unor servicii importante, cât şi producerea unor accidente în întreaga ţară, în ultimele 24 de ore.

Un număr de 77 de localităţi erau afectate de pene de energie electrică, peste 100.000 de rezidenţi neavând curent electric vineri dimineaţa, a declarat pentru MTI o purtătoare de cuvânt a furnizorului E.ON.

Întreruperile în alimentarea cu energie electrică au fost cauzate de prăbuşirea unor copaci peste cablurile electrice îngheţate, a precizat Nikoletta Egyhazi.

O serie de trenuri fie au oprit, fie înregistrează întârzieri de până la două ore, majoritatea în zona de vest şi nord a ţării, a anunţat compania feroviară MAV.

Mii de persoane au petrecut noaptea de joi spre vineri în vehicule, pe autostrada M1, pe o porţiune între Gyor şi Tata, în nord-vestul Ungariei, din cauza blocării carosabilului de camioane ce au derapat împinse de rafale violente de vânt, a anunţat un purtător de cuvânt al Unităţii regionale pentru managamentul dezastrelor.

Pe autostrada M7 şi pe drumul principal M70, în sud-vestul Ungariei, un număr neprecizat de maşini au fost nevoite, de asemenea, să oprească, unele având numere de înmatriculare străine.

În pofida condiţiilor de iarnă, Aeroportul Internaţional Liszt Ferenc din Budapesta este deschis în continuare, fără ca serviciile să îi fie perturbate. Potrivit unui adjunct al purtătorului de cuvânt al aeroportului, Laszlo Kurucz, doar o cursă Lufthansa a fost nevoită să aterizeze la Viena în loc să aterizeze la Budapesta.

_____

Microbuzul este blocat de ieri, de la ora 16.00, pe o autostradă din Ungaria. În țara vecină este cod roșu de ninsori.

„Nu a venit nicio mașină de intervenție până acum. Chiar își bat joc de noi. Din Budapesta până la ieșirea din Ungaria, pe o distanță de 200 de kilometri, drumul este blocat din ambele sensuri. Mai avem apă, dar am rămas fără combustibil. Sunt mii de cetățeni blocați, nu numai noi”, a declarat pentru Digi24 Florin Ciobanu, șoferul microbuzului.

Manifestările de ziua ungarilor au fost anulate

Guvernul ungar a anulat manifestările în aer liber programate pentru astăzi, de ziua maghiarilor de pretutindeni, una dintre cele trei sărbători naţionale ale Ungariei. Decizia a fost luată din cauza ninsorilor abundente.

Regiunile din vestul ţării sunt sub cod roşu de viscol. Ziua maghiarilor de pretutindeni marchează împlinirea a 165 de ani de la începutul Revoluţiei din 1848, împotriva dominaţiei austriece. Înfrântă în cele din urmă de trupele ţariste, revoluţia a constituit totuşi punctul de pornire al unor transformări democratice care au impulsionat dezvoltarea ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri