Statele bogate din Golf nu primesc refugiați. Care este explicația

Data publicării:
Refugiati imigranti Idomeni granita Grecia cu Macedonia Digi24 august 2015 2

Potrivit publicaţiei Washington Post, care citează oficiali ai organizaţiilor Human Rights Watch şi Amnesty International, statele arabe bogate din Golful Persic nu au făcut nimic pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Siria şi celelalte ţări din vecinătate afectate de război.

Concret, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman şi Bahrein nu au oferit niciun loc de adăpost pentru refugiaţii din Siria. Este un lucru şocant, dacă ne gândim că vorbim de ţări bogate, iar toate aceste state nu sunt total străine de războiul civil din Siria.

Arabia Saudită, Qatarul, Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul au trimis milioane de dolari sprinjin financiar rebelilor care vor îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

Fac foarte puţin în ceea ce priveşte imigranţii. De fapt nu au niciun fel de politică în ceea ce-i priveşte pe refugiaţi, nu primesc refugiaţi. Dacă încerci să te strecori şi te prind, te expulzează”, susține Joshua Landis, directorul Centrului pentru Orientrul Mijlociu.

Amensty International atrage atenţia că poate este momentul ca aceste state să îşi schimbe politica în ce priveşte migraţia. Lucru care a generat discuţii aprinse pe reţelele de socializare. Pe Twitter, un grup de discuții intitulat #Găzduirea refugiaților sirieni este o datorie a Golfului, a devenit principalul forum care exprimă indignarea resimțită de numeroși arabi.

Politica statelor bogate din Golf privind migraţia are şi explicaţii. „În primul rând, sunt deja supraaglomerate cu străini. 50% dintre cei care locuiesc în acesta state din Golf sunt străini. În state precum Emiratele Arabe Unite, 88% dintre locuitori sunt străini, 85% în Kuweit, 70% în Bahrain, 32 în Arabia Saudită. Sunt sufocaţi de străini, forţă de muncă străină, cu contracte de muncă pe perioadă determinată, dar se tem că străinii ar putea să preia controlul. Deci, există o structură legală foarte strictă în ceea ce priveşte forţa de muncă străină, dar nu îi lasă pe refugiaţi să vină în ţară”, explică Joshua Landis, directorul Centrului pentru Orientrul Mijlociu.

Potrivit presei occidentale, ar fi totuși incorect să se spună că statele Golfului au rămas complet indiferente la soarta refugiaților sirieni. Potrivit organizaţiei Chatham House, principala țară arabă donatoare pentru refugiații sirieni este Kuwaitul, pe locul al patrulea, la nivel internațional, după Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se află și ele în topul primelor zece state donatoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri