Statele occidentale denunţă la ONU dezinformarea alimentată de Rusia

Data publicării:
Ședință la ONU
Statele occidentale denunţă la ONU dezinformarea alimentată de Rusia. Foto: Profimedia

Cele şase ţări occidentale membre ale Consiliului de Securitate al ONU au denunţat vineri folosirea instituţiei de către Moscova pentru a răspândi „dezinformare” şi „propagandă”, înaintea unei a zecea reuniuni a acestei instanţe de la invazia rusă din Ucraina, relatează AFP.

Cerută de Rusia şi având pe agendă subiectul presupuselor arme biologice prezente în Ucraina, „această reuniune şi aceste minciuni au un singur scop: să deturneze responsabilitatea Rusiei în acest război şi în catastrofa umanitară pe care ea a provocat-o”, au precizat respectivele state, într-o declaraţie comună citită de ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Ea a fost însoţită de reprezentanţi ai Franţei, Norvegiei, Albaniei, Irlandei şi Marii Britanii.

Consiliul de Securitate a avut şi săptămâna trecută o reuniune similară, cerută tot de Rusia.

În cadrul noii sesiuni, SUA au reiterat că „Ucraina nu are un program de arme biologice”.

„Credem în continuare că este posibil ca Rusia să ia în considerare folosirea de agenţi chimici sau biologici împotriva poporului ucrainean”, a adăugat ambasadoarea SUA.

Competenţa în materie chimică şi biologică aparţine Rusiei, au reamintit statele occidentale, în timp ce Rusia şi-a reiterat acuzaţiile că în Ucraina ar exista laboratoare biologice.

La fel ca săptămâna trecută, Izumi Nakamitsu, Înalta Reprezentantă a ONU pentru dezarmare, a subliniat că serviciile sale nu au cunoştinţă de programe de arme biologice ucrainene şi că nu au mandat să ancheteze aceste subiect.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri