Statele Unite, îngrijorate de două nave iraniene care par să se îndrepte spre Venezuela

Data publicării:
steagurile sua si iran
Foto: Profimedia

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu prezenţa în Oceanul Atlantic a două nave iraniene care apar încărcate cu armament pentru Venezuela, a admis joi şeful Pentagonului, Lloyd Austin. El a rămas însă reținut în a dezvălui eventualele planuri pentru a împiedica acest transfer.

Mai multe media americane au publicat în ultimele zile fotografii din satelit care arată una din cele două nave iraniene, Makran, încărcată cu şase vedete rapide similare celor utilizate în Golf de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, dar Pentagonul a refuzat până în prezent orice comentariu pe această temă.

Potrivit unor surse anonime citate de Politico, Makran şi fregata Sahand au înconjurat Africa şi au trecut de Capul Bunei Speranţe înainte de a pătrunde în Oceanul Atlantic, o premieră pentru nave de război iraniene.

"Se presupune că aceste nave transportă arme pentru a îndeplini un contract semnat în urmă cu un an între Iran şi Venezuela", a declarat influentul senator democrat Richard Blumenthal în cursul unei audieri a secretarului Apărării în faţa Comisiei pentru forţele armate a Senatului.

"Acest lucru mă îngrijorează foarte mult", a adăugat el, înainte de a-l întreba pe ministrul Apărării dacă îi împărtăşeşte îngrijorarea.

"Sunt foarte preocupat de proliferarea armamentelor, a tot felul de armamente, în regiunea noastră", a răspuns Lloyd Austin. "Prin urmare, vă împărtăşesc îngrijorarea", a subliniat el.

În timp ce senatorul Blumenthal a amintit posibilitatea ca Venezuela să fi comandat Teheranului rachete cu rază lungă de acţiune, şeful Pentagonului s-a abţinut să ofere orice indicaţie despre natura armamentului la bordul navelor iraniene, adăugând că preferă să ofere detalii cu uşile închise.

Secretarul Apărării a precizat că nu a discutat despre mişcările navelor cu niciun lider din regiune.

Amenințări cu sancțiuni

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a afirmat la rândul său în faţa presei că, "dacă este o tentativă de a transfera arme" către "aliaţi" ai Iranului, "suntem pregătiţi să ripostăm".

"Dacă Iranul încearcă să transfere ilegal arme sau alte echipamente, vom considera Iranul responsabil şi vom face tot posibilul pentru a încerca să evităm acest lucru chiar înainte să se întâmple", a prevenit el, fără să ofere mai multe detalii.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a ameninţat cu sancţiuni "orice actor care permite Iranului" să efectueze un astfel de transfer de arme.

Ned Price a refuzat să speculeze cu privire la destinaţia ori intenţiile acestor nave, insistând, în această etapă, asupra libertăţii de navigaţie.

O eventuală livrare de armament iranian către Venezuela ar fi o "provocare şi înţeleasă ca o ameninţare la adresa partenerilor noştri" din America de Sud, a avertizat un înalt responsabil american citat miercuri de Politico.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri