Statele Unite îşi "reduc uşor" prezenţa militară în Europa

Data publicării:
Militari americani in Polonia - Guliver GettyImages

FOTO: Guliver/Getty Images

Reorganizarea prezenţei militare americane în Europa "se va traduce printr-o scădere uşoară a numărului forţelor noastre" în această zonă, a anunţat, într-un comunicat, Departamentul american al Apărării.

Potrivit unei surse militare, probabil 1.200 de bărbaţi din contingentul american prezent în Europa vor fi retraşi din zonă în urma acestor decizii.

Luăm aceste măsuri pentru a "profita din plin de capacităţile noastre militare (mobilizate) în Europa", a declarat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

Statele Unite speră că reorganizarea forţelor sale în Europa le vor permite să economisească 500 de milioane de dolari pe an şi să-şi utilizeze mai eficient resursele.

Oficiali americani au subliniat că aceste acţiuni nu vor slăbi în niciun caz dispozitivul american în faţa Rusiei.

Orientările bugetare adoptate de Congresul american prevăd "consolidarea" prezenţei americanilor şi aliaţilor lor în Europa de Est, precum şi ajutorarea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în vederea sporirii capacităţilor lor, precizează comunicatul Departamentului Apărării.

Potrivit unor oficiali militari, majoritatea forţelor retrase din Marea Britanie, Portugalia şi din alte locuri din Europa vor fi redesfăşurate în Germania şi Italia.

Prezenţa militară americană în Marea Britanie se va diminua cu aproximativ 2.000 de persoane la capătul acestor acţiuni, potrivit acestor surse.

În schimb, prezenţa militară americană în Germania va creşte cu câteva sute de oameni.

Deşi va fi privată de prezenţa militară americană la Mildenhall (Suffolk, est), Marea Britanie va găzdui în schimb, la baza Lakenheath, primele avioane de vânătoare de tip F-35 mobilizate în Europa.

Mildenhall găzduieşte în prezent avioane de aprovizionare, precum şi avioane şi elicoptere utilizate în operaţiuni speciale. Forţele speciale de la Mildenhall vor fi transferate în Germania.

În total, 15 baze militare americane din Europa vor fi returnate ţărilor gazdă.

Măsurile anunţate joi mai prevăd retragerea a 500 de militari americani de la baza Lajes, pe arhipelagul portughez Azore.

Guvernul portughez şi-a exprimat "puternica sa nemulţumire" faţă de această "decizie unilaterală", care "nu a ţinut cont de preocupările transmise Statelor Unite în ultimii doi ani în comun cu Guvernul regional Azore".

Baze americane din Belgia, Olanda şi Germania vor fi de asemenea închise.

În prezent, din cei 67.000 de militari americani mobilizaţi în Europa, 40.800 sunt în Germania, 10.700 în Italia şi 8.700 în Marea Britanie.

Guvernul britanic a minimalizat impactul deciziei americane. "Relaţia noastră istorică este în continuare la fel de solidă", a afirmat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon. "Ştim că astfel de schimbări sunt necesare uneori", a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri