Statele Unite s-au retras din tratatul „Cer deschis”, care a consolidat securitatea europeană

Data actualizării: Data publicării:
avioane f-16
Statele Unite s-au retras din tratatul „Cer deschis”. Foto: GettyImages

SUA au ieșit oficial duminică din tratatul „Cer deschis”, la aproximativ șase luni după ce președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat această decizie, potrivit Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.

Tratatul, încheiat în 1992 le permite celor 34 de țări membre să efectueze zboruri de recunoaștere cu preaviz scurt, neînarmate, în spațiul aerian al celorlalte țări semnatare.

Trump spunea atunci că acțiunile Rusiei sunt cele care l-au obligat să ia această decizie. El se referea la restricțiile impuse de Rusia asupra zborurilor din apropierea exclavei sale Kaliningrad, o zonă aflată între Polonia și Lituania în care armata rusă menține o prezență robustă.

SUA au acuzat, de asemenea, Rusia că a refuzat zborurile aflate la o distanță de 10 km de granița dintre Georgia și Rusia, de asemenea, un zbor aprobat anterior în zona unui exercițiu militar rus important.

Este unul din acordurile majore din domeniul militar pe care americanii îl aveau cu Rusia, tratat semnat și de celelalte state membre NATO.

Acordul „Cer deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

De atunci, acordul a fost semnat de 35 de țări (inclusiv România): Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în 2002.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri