Statul francez îi plăteşte avocatul teroristului Salah Abdeslam

Data publicării:
abdeslam salah-3

Extrădat în Franţa, Salah Abdeslam a fost încarcerat, miercuri, în cel mai mare penitenciar din Europa, Fleury-Mérogis, la 30 de kilometri sus de Paris. În faţa justiţiei franceze va fi reprezentat de doi avocaţi. Unul dintre ei este Frank Berton, în vârstă de 53 de ani, proprietarul celui mai mare cabinet de avocatură din Lille. Spre deosebire de colegul său begian, care a spus despre Salah Abdeslam că are „inteligenţa unei scumiere goale”, avocatul francez a abordat o altă strategie de apărare. Belgianul părea să meargă pe varianta incapacităţii teroristului de a distinge între bine şi rău. Francezul pune accentul pe faptul că Salah Abdeslam a renunţat să se arunce în aer, la Stade de France, în seara zilei de 13 noiembrie.

Are dreptul la un proces echitabil. Acest băiat trebuie judecat pentru ceea ce a făcut şi nu pentru ceea ce nu a făcut. Nu pentru ceea ce reprezintă, fiind singurul supravieţuitor dintre atacatori şi cel asupra căruia aruncăm întreaga responsabilitate a unor gesturi care nu i-au aparţinut”, a declarat Frank Berton.

Apărarea lui Salah Abdeslam va fi plătită de statul francez. Practic, Frank Berton şi colegul său sunt avocaţi din oficiu, în baza unei legi aflate în vigoare din 1972. Sistemul avocatului din oficiu funcţionează în foarte multe ţări, inclusiv în România. Procesul nu trebuie să dureze mai mult de trei ani, perioadă în care toate cheltuielile, inclusiv expertizele cerute de apărare, vor fi plătite din bugetul Ministerului Justiţiei. Evident, onorariul avocaţilor este mai mic decât cel pe care aceştia l-ar încasa în mod normal. Însă nu banii sunt motivul pentru care Frank Berton a acceptat să-l apere pe Salah Abdeslam, comentează un expert citat de Le Figaro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri