Statul Islamic a eliberat 49 de prizonieri turci, printre care se aflau și copii

Data publicării:
t

Cei 49 de ostatici, printre care copii ai angajaţilor consulatului şi consulul general al Turciei la Mosul, au fost întâmpinaţi de premierul turc. După eliberare, oamenii au fost duşi la Ankara.

„Nu au probleme deosebite. Starea sănătăţii lor este una bună”, a spus Izzetin Kucuk, guvernatorul provinciei Sanliurfa.

Unii dintr ei au avut puterea să povestească prin ce coşmar au trecut.

„Oameni îmbrăcaţi în negru şi cu feţele acoperite au intrat în clădire. Au spus că nu ne vor face rău. Ne-au spus că ne vor duce în altă parte. Am crezut că ne lasă să plecăm în ţara noastră dar apoi ne-au dus într-un loc unde ne-au ţinut”, a spus una dintre persoanele eliberate.

La aeroport, oamenii au fost aşteptaţi de rude şi prieteni. Nerăbdători, aceştia au urcat pe scara avionului pentru a-i îmbrăţişa pe cei dragi. Potrivit analiştilor, capturarea celor 49 de membri ai consulatului de la Mosul a împiedicat Turcia să se implice în lupta contra grupării Statul Islamic.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a discuta criza politică şi umanitară provocată de Statul Islamic în Orientul Mijlociu.

„Vorbim despre distrugerea unei întregi reţele, despre discreditarea unui cult militant mascat într-o mişcare religioasă. Fiecare ţară din lume poate avea un rol de jucat”, a declarat John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Peste 40 de ţări, printre care şi multe state arabe, au anunţat că susţin efortul împotriva Statului Islamic, care are peste 30 de mii de luptători în Siria şi în Irak, dintre care 2000 sunt occidentali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri