Statutul Ierusalimului. De ce s-a abținut România la votul de la ONU

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Ministerul Afacerilor Externe explică, într-un comunicat, poziția României la votul pe proiectul de rezoluție al ONU pe tema statutului Ierusalimului.

Foto: Guliver / GettyImages

MAE reafirmă poziţia cu privire la implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe în pace şi securitate, şi la necesitatea de a pune capăt acestui conflict. De asemenea, MAE apreciază că promovarea, astăzi, a proiectului de rezoluţie ONU pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudenţă, precizând că România a exprimat vot de „abţinere” în cadrul Adunării Generale a ONU, se arată într-un comunicat de presî al ministerului.

MAE reiterează angajamentul constant al României faţă de eforturile comunităţii internaţionale de a contribui la o rezolvare justă şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, şi la asigurarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu.

MAE apreciază că promovarea, astăzi, a proiectului de rezoluţie pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudenţă şi consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace.

În consecinţă, România a exprimat vot de „abţinere” în cadrul Adunării Generale a ONU, mai precizează MAE.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi - cu o largă majoritate - o rezoluţie prin care condamnă recunoaşterea de către Washingon a Ierusalimului drept capitală a Israelului, după ce Statele Unite şi-au multiplicat ameninţările financiare la adresa ţărilor care se opun poziţei lor, relatează AFP.

Dintre cele 193 de ţări membre ONU, 128 au votat rezoluţia care condamnă decizia anunţată pe 6 decembrie de către Donald Trump cu privire la Ierusalim, contrară poziţiei tradiţionale americane şi consensului comunităţii internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri