Strategia Canadei în lupta cu schimbările climatice: clădiri rezistente la inundații și amenajarea de păduri urbane

Data publicării:
Workers sandbag around the River Cafe restaurant as heavy rainfall forecast for southern Alberta
Canada se confruntă cu inundații tot mai dese și cu incendii de vegetație din cauza schimbărilor climatice. Foto: Profimedia

Guvernul canadian a dezvăluit joi prima sa strategie naţională de adaptare la schimbările climatice, care prevede investiţii şi noi standarde de construcţie pentru „a proteja comunităţile şi a construi o economie puternică”. Canada are în plan construirea de clădiri rezistente la inundații sau amenajarea de păduri urbane.

Autoritățile vor investi 1,6 miliarde de dolari canadieni (1,1 miliarde de euro) în următorii cinci ani pentru a ajuta municipalităţile şi cantoanele să finanţeze infrastructuri publice rezistente la inundaţii sau pentru a informa mai bine populația, cu ajutorul unor noi hărţi ale inundaţiilor sau date climatice mai precise.

„Schimbările climatice afectează toate comunităţile din Canada”, a declarat ministrul protecţiei civile Bill Blair de pe Insula Prince Edward, o provincie grav afectată la sfârşitul lunii septembrie de uraganul Fiona, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Considerată cea mai costisitoare furtună care a lovit regiunea atlantică (660 de milioane de dolari pagube), Fiona este doar un început al costurilor care vor urma, estimează guvernul canadian, care se aşteaptă ca pagubele cauzate de dezastrele naturale să se apropie de 15,4 miliarde de dolari pe an până în 2030.

„În ultimii ani, am observat, şi nu numai în Canada, ci în întreaga lume, o creştere a frecvenţei şi a severităţii evenimentelor climatice”, a adăugat ministrul, menţionând inundaţii, incendii de pădure şi valuri de caniculă care au lovit Canada.

Ce măsuri conține strategia Canadei

Prin implementarea a aproape 70 de măsuri, guvernul federal canadian speră să reducă costurile legate de dezastrele naturale prin definirea „obiectivelor şi a ţintelor clare pentru adaptare”. Fiecare dolar investit ar trebui să conducă la economii de până la 15 dolari, afirmă Ottawa.

Numai noile standarde de construcţie în caz de inundaţii şi incendii ar putea să conducă la economii de până la 4,7 miliarde de dolari anual, a mai spus guvernul, care menţionează şi pădurile urbane dezvoltate în ultimii ani în cel mai mare oraş din ţară, Toronto.

Se aşteaptă ca aceste zone verzi să reducă costurile cu aparatele de climatizare, să îmbunătăţească calitatea aerului şi să reducă presiunea asupra infrastructurii de gestionare a apelor pluviale, potrivit autorităţilor care intenţionează să creeze 15 noi parcuri urbane în ţară până în 2030.

Guvernul federal a stabilit obiective specifice care vor fi „ajustate după necesităţi”. El vrea să se asigure că, până în 2025, 60% dintre canadieni vor fi conştienţi de riscurile de dezastre la care sunt expuse locuinţele lor, că 30% din terenuri şi ape vor fi conservate până în 2030 pentru a pune capăt pierderii biodiversităţii sau că, până în 2040, toate decesele cauzate de valurile extreme de căldură vor fi eliminate.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri