Sari la conținut

Strugurii moldoveneşti îi înlocuiesc pe cei turceşti în magazinele din Rusia

FOTO: gazeta.ru

În luna decembrie, înainte de sărbători, magazinele vând doar ce a mai rămas din stocurile de produse agricole turcești, constată jurnaliștii ruși. Treptat, fructele și legumele turcești dispar de pe rafturile magazinelor din Federația Rusă. Roșiile importate din Turcia constituie circa jumătate din sortimentul propus spre vânzare, portocalele - circa o treime, iar mandarinele și strugurii din Turcia sunt aproape de negăsit.

În schimb, pe rafturi se regăsesc produse cultivate în alte țări. În supermarketuri, pe segmentul de preţuri mici şi medii, acest produs agricol de cele mai multe ori provine din Republica Moldova și Uzbekistan. Prețul minim la struguri este de 130-160 de ruble (38 - 48 lei moldoveneşti, adică până în 10 RON) per kilogram.

În magazinele cu prețuri medii se întâlnesc opțiuni mai exotice: struguri din Peru la 250 de ruble (74 lei moldoveneşti) sau chiar la 700 de ruble (207 lei moldoveneşti), iar cei aduşi din Maroc costă 280 de ruble (83 lei). În aceste magazine, strugurii negri din Republica Moldova sunt mai accesibili, se vând cu 200 de ruble (60 de lei) per kilogram.

Republica Moldova a fost suspusă în repetate rânduri unor embargouri impuse de Rusia asupra produselor sale agricole . De multe ori, aceste embargouri, impuse sub pretextul unor neconformităţi de calitate, erau pretextul pentru „a pedepsi” Republica Moldova pentru orientarea sa politică proccidentală.