STUDIU. 2014, un an devastator pentru copii

Data publicării:
fetita irakiana

Fie că vorbim de conflictul separatist din Ucraina, de cel din Siria, de epidemia de Ebola din Africa de Vest sau de foametea din Sudanul de Sud, vorbim de fapt de 230 de milioane de copii, obligaţi, la o vârstă fragedă, să se confrunte cu conflicte şi să facă faţă unor situaţii pe care sunt prea mici să le înţeleagă.

Se întâmplă astfel în Ucraina, unde cel puţin 36 de copii au murit şi alţi 100 au fost răniţi în cele şase luni de conflict între separatiştii proruşi şi armată.

Este de-a dreptul înfricoşător să nu ai bani să le cumperi copiilor tăi mâncare. Este înfricoşător atunci când sunt martorii bombardamentelor”, spune o mamă.

Un alt conflict armat, alte milioane de copii afectaţi. De aproape patru ani, Siria este măcinată de lupte între forţele loiale actualului preşedinte Bashar al-Assad şi cei care vor îndepărtarea lui de la putere. Aproape 7 milioane şi jumătate de copii au fost afectați de războiul civil.

Sunt din Siria, dar acum trăiesc în Liban. Am fost foarte tristă când am fost nevoită să îmi părăsesc prietenii şi când am ajuns aici, a fost foarte târziu pentru mine să mă mai pot înscrie la şcoală”, spune o fetiță.

Peste graniţă, în Irak, alţi copiii cad victimă conflictelor interetnice şi ameninţării tot mai mari venite din partea grupării teroriste Statul Islamic. Vorbim aici de aproape trei milioane de copii. Dintre aceștia cel puțin 700 fiind mutilați sau uciși în acest an. Alţii au fost nevoiţi să se refugieze din calea armelor în statele vecine.

„Numele meu este Noor. Sunt în clasa a treia. Câteodată mă simt foarte deznădăjduită. Nu ştiu ce caut aici. Visez să mă pot întoarce la şcoala mea şi ca părinţii mei să fie cu mine”, spune o fetiță cu ochii triști.

Tot în Orientul Mijlociu, de data aceasta în Gaza, în numai 50 de zile, aproape 600 de copii au fost uciși și peste 3.000 răniți în timpul războiului dintre trupele israeliene și militanții Hamas..

Mă uitam la televizor cu vărul meu. Au lansat două rachete. I-am spus vărului meu: Fugi! Fugi!”, povestește un băiețel.

Nu doar armele şi luptele violente reprezintă amenințări pentru sănătatea și bunăstarea copiilor. În Africa de Vest milioane de copii trăiesc sub ameninţarea epidemiei de Ebola. În State precum Guineea, Liberia și Sierra Leone, mii de copii au rămas orfani și circa 5 milioane sunt privați de școală.

Eram în spital când mătuşa mea a murit. După ce au înmormântat-o, fratele meu mai mic a murit. De atunci, toţi am fost infectaţi”, povestește o fetiță.

Pe lângă conflicte armate şi epidemii, alte milioane de copii sunt condamnaţi pe viaţă la foame şi malnutriţie.

Mâncăm iarbă, pentru că nu avem nimic altceva”, spune un băiat din Sudanul de Sud.

Potrivit unui raport ONU, anual, peste 2 milioane de copii mor din cauza malnutriţiei, cifra reprezentând o treime din totalul deceselor infantile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri