Sari la conținut

Studiu. Copii expuși la nicotină chiar dacă nu au țigări în preajmă

Copiii riscă să fie expuși la nicotină nu doar prin expunerea directă la fumul de țigară, ci și prin simpla atingere a unor suprafețe contaminate cu substanțe provenite în urma arderii tutunului, potrivit unui studiu recent.

tigara stinsa in scrumiera getty

Copiii pot fi expuși la niveluri ridicate de nicotină în urma atingerii obiectelor și a suprafețelor contaminate cu reziduuri provenite de la fumatul de tutun, potrivit unei cercetări efectuate la departamentul de medicină de urgență din cadrul Centrului Medical al Spitalului de Pediatrie din Cincinnati.

''(Dovezile — n.r.) demonstrează că pe mâinile copiilor pot exista niveluri ridicate de nicotină chiar și atunci când părinții nu fumează în preajma lor'', susține dr. Melinda Mahabee-Gittens, coautoarea studiului, informează UPI, citată de Agerpres.

Părinții ar putea crede că este suficient dacă nu fumează în apropierea copiilor lor, însă (...) aceste dovezi subliniază că singurul mod sigur pentru a proteja copiii de expunerea la fum este stoparea fumatului și interzicerea (acestui obicei — n.r.) acasă”, a completat Mahabee-Gittens în cadrul unui comunicat de presă.

Studiul a fost efectuat pe 25 de copii având o medie de vârstă de 5 ani și cu părinți fumători. În urma analizelor, pe mâinilor tuturor a fost detectată prezența nicotinei. De asemenea, în cazul tuturor copiilor, cu excepția unuia dintre ei, cercetătorii au descoperit prezența în mostrele de salivă a cotininei — un produs chimic rezultat după ce nicotina pătrunde în corp.

Oamenii de știință au anunțat că intenționează să efectueze un studiu mai amplu, pe 700 de copii, pentru a confirma aceste concluzii.

Expunerea la nicotină reprezintă un risc pentru copii, aceștia putând dezvolta unele probleme de sănătate printre care se numără afecțiuni respiratorii, infecții ale urechilor și atacuri de astm mai frecvente și severe, conform Centrului american pentru controlul bolilor.

Cercetări anterioare au demonstrat că reziduurile provenite de la fumatul pasiv se pot acumula în praf, pe suprafețele din locuințe, în hainele fumătorilor și pe diverse obiecte precum jucăriile.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în jurnalul „Tobacco Control”.