Studiu: Femeie asimptomatică a infectat cu coronavirus 71 de persoane, după ce a folosit liftul clădirii în care locuia

Data publicării:
coronavirus lift
Foto: Guliver/Gettyimages

Un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA prezintă cazul unui femei infectate cu coronavirus, asimptomatică, care s-a întors din Statele Unite în China și care, după ce a folosit liftul clădirii în care locuia a dus la infectarea a cel puțin 71 de persoane. Doctorii au ajuns la această concluzie după ce au observat că secvențele genomice ale virusului au fost distincte de genomele virale care circulau la acel moment în China.

„Înainte de 9 aprilie 2020, provincia Heilongjiang, China, nu raportase niciun caz nou de COVID-19 din data de 11 martie 2020. Pe 9 aprilie, SARS-CoV-2 a fost diagnosticat la 4 pacienți. Până la 22 aprilie, peste 71 de persoane fuseseră infectate. Originea probabilă a acestui grup este un caz importat de la un călător asimptomat”, se arată în studiul publicat de CDC.

Femeiea care s-a întors din Statele Unite pe 19 martie nu avea niciun simptom și chiar fusese testată negativ la coronavirus, însă i s-a impus să stea în carantină 14 zile. Aceasta a folosit liftul clădirii în care locuia, iar studiul arată că vecinul care a folosit același lift, deși nu a avut un contact apropiat, s-ar fi infectat și ar fi transmis boala mai departe.

În zilele următoare, vecinul, mama sa și iubitul mamei au participat la o petrecere cu alte persoane, dintre care la câteva zile distanță una a ajuns la spital din cauza unui atac cerebral. Alături de această persoană au stat și fii care au participat la petrecerea respectivă.

Pentru că persoanele respective nu se încadrau în definiția de caz, nu au fost testate pentru coronavirus și nu au fost luate măsuri. La câteva zile distanță au început să apară simptomele. 

Primul caz confirmat pozitiv a fost contactul direct al vecinului, respectiv iubitul mamei sale. A urmat vecinul și mama sa, dar și pacientul internat în spital în urma accidentului cerebral. Acesta fusese mutat între timp la un alt spital. În timpul internării, alte 28 de persoane au fost infectate cu coronavirus în zona de gardă și alte persoane în zona computerului tomograf sau pe alte secții ale spitalului, inclusiv 5 asistente și un medic. La cel de al doilea spital au fost 20 de persoane infectate de pe secția unde fusese internat pacientul.

Ancheta epidemiologică a arătat că niciuna dintre persoanele care au transmis virusul nu a avut antecedente de călătorie sau ședere în zonele afectate cu transmitere susținută a SARS-CoV-2 în cele 14 zile înainte de diagnostic, sugerând că SARS-CoV-2 provenea de la contactul cu alte persoane.

Abia pe 9 aprilie cei care realizau anchetele epidemiologice au aflat de femeia întoarsă recent din Statele Unite. Aceasta a fost testată, iar testul pentru anticorpi a ieșit pozitiv. 

„Pe 15 aprilie, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a secvențiat întregul genom din 21 de probe din cluster. Genomii virali au fost identici în 18 cazuri și alte 3 cazuri au avut o diferență de 1-2 nucleotide, ceea ce indică faptul că SARS-CoV-2 provenea din același punct de origine. Secvențele genomului viral din cluster au fost distincte de genomurile virale care circulau anterior în China, indicând virusul originar din străinătate și sugerează că cazul A0 este originea infecției pentru acest grup”, concluzionează studiul publicat de CDC.

„Rezultatele noastre ilustrează modul în care o infecție SARS-CoV-2 asimptomatică unică ar putea duce la o transmitere pe scară largă a comunității”, este concluzia studiului semnat de doctorii Jingtao Liu, Jiaquan Huang și Dandan Xiang de la Universitatea de Medicină din Hubei.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri