Studiu: În 2020, masa tuturor construcțiilor realizate de om a egalat-o pe cea a Naturii și o va depăși în curând

Data actualizării: Data publicării:
uzine petrochimice si turbine eoliene pe fond rosu sugerand poluare
Masa tuturor construcțiilor artificiale va ajunge la cel puțin 2 teratone. Foto: Profimedia Images

Masa tuturor construcțiilor artificiale realizate de oameni - clădiri, șosele, aparatură etc. - va depăși după 2020 masa totală a întregii materii vegetale și animale de pe Pământ, informează Agerpres, care citează un studiu publicat de revista Nature.

Cercetarea, realizată de Weizmann Institute of Science din Israel, susţine că omenirea şi Pământul se află la „un moment de cotitură” în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile.

Institutul estimează că masa materiei produse de mâna omului va fi de două ori mai mare decât cea a biomasei până în 2040.

Până atunci, „jungla” din beton, oţel şi plastic creată de oameni este preconizată să cântărească cel puţin două teratone.

„Bineînţeles, este imposibil să cântăreşti toată materia de pe Terra, ceea ce înseamnă că datele prezentate sunt cele mai bune estimări posibile, cu o abatere de plus sau minus şase ani”, a precizat cercetătorul principal Ron Milo, profesor de ştiinţe ale mediului şi plantelor în cadrul Weizmann Institute.

Acesta a spus că studiul este, după ştiinţa sa, primul care compară masa fabricată de om cu biomasa.

Rezultatele cercetării „demonstrează cât de mult s-a extins amprenta noastră globală peste măsura de la pantof”, a spus Milo.

„Sperăm că odată ce avem toate aceste date şocante în faţa ochilor, putem, ca specie, să ne asumăm responsabilitatea”, a mai spus acesta.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri