Studiu: poluarea ne face mai proști

Data actualizării: Data publicării:
Combinatul Siderurgic SIDEX din Galati
Combinatul Siderurgic SIDEX din Galati. Foto: Agerpres

Expunerea cronică la poluare ar putea afecta inteligenţa cognitivă, conform unui studiu din China. Cercetătorii cred că impactul negativ creşte odată cu vârsta şi afectează cel mai mult bărbaţii cu educaţie precară, news.ro.

Combinatul Siderurgic SIDEX din Galati
Foto: Agerpres

Timp de peste patru ani, au fost monitorizate abilităţile matematice şi de vorbire a peste 20.000 de persoane din China. Cercetătorii consideră, însă, că rezultatele studiului au o relevanţă globală, având în vedere că peste 80% din populaţia urbană a planetei este afectată de poluare.

Totuşi, când a încercat găsirea unei legături între poluare şi rezultate mai mici la teste, studiul nu a putut dovedi cauza şi efectul.

Studiul, care a implicat cercetători de la Universitatea Peking din Beijing şi Universitatea Yale din SUA, a măsurat nivelul de dioxid de sulf, dioxid de nitrogen şi particule cu diametrul mai mic de 10 micrometri în zonele în care locuiau participanţii.

„Avem dovezi că efectul poluării aerului asupra testelor de vorbire devine mai pronunţat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special pentru bărbaţi şi pentru cei mai puţin educaţi”, se arată în studiul publicat luni.

Poluarea creşte riscul de boli precum Alzheimer şi alte forme de demenţă, sugerează studiul.

„Eşantionul nostru ne permite să examinăm impactul poluării aerului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc”, a declarat Xi Chen, unul dintre autorii studiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri