Studiu: Urangutanii pot folosi singuri un ciocan ca să spargă nuci, fără a fi îndrumaţi

Data publicării:
Orangutans at Leipzig Zoo, Germany - Jul 2015
Urangutan de la grădina zoologică din Leipzig, Germania, surprins în timp ce râde. Foto: Profimedia Images

Urangutanii pot sparge nuci cu ajutorul unui ciocan şi sunt capabili să deprindă singuri această abilitate fără să aibă nevoie de îndrumare pentru a face acest lucru, a constatat o echipă de cercetători de la Universitatea din Tuebingen, într-un studiu publicat în revista ştiinţifică American Journal of Primatology, informează DPA.

În cadrul studiului, urangutanii de la Grădina Zoologică din Leipzig, printre alţii, au primit nuci de consistenţă tare, precum şi crengi tăiate pentru a putea fi folosite pe post de ciocan şi o bucată de lemn ce putea servi drept nicovală.

Animalele utilizate în acest experiment au folosit spontan ciocanele pentru a sparge nuci şi nu au copiat acest comportament din altă parte, au notat cercetătorii, informează Agerpres.

„Dintre maimuţele mari, urangutanii sunt cunoscuţi pentru că deţin al doilea cel mai mare repertoriu în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor, după cimpanzei”, au notat cercetătorii.

„Cu toate acestea, animalele sălbatice nu au fost observate anterior spărgând nuci”, a declarat conducătorul studiului, Claudio Tennie.

Experimente similare au fost desfăşurate la Grădina Zoologică din Zurich, unde patru urangutani dintr-un grup au spart nuci cu un ciocan.

Prin urmare, spargerea nucilor cu ajutorul uneltelor este - cel puţin la urangutani - un comportament care nu necesită transmitere culturală prin copiere, a explicat echipa de cercetători germani.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri