SUA anulează planurile de retragere a trupelor din Afganistan

Data publicării:
obama incurcat - casa alba peter souza-1

FOTO: Pete Souza

Inițial, planurile americane erau de a retrage toți soldații – cu excepția unei forțe de dimensiuni reduse, cu baza la Ambasada americană de la Kabul – înainte de încheierea mandatului președintelui Obama, în ianuarie 2017.

Potrivit noilor planuri, efectivele vor fi reduse la 5.500 de soldați începând de la un moment dat din 2017 și vor fi plasate în patru locații - Kabul, Bagram, Jalalabad și Kandahar.

Decizia vine după ce luni de zile Barack Obama, liderii afgani, oficialii de la Pentagon, comandanții în teren și consilierii de la Casa Albă au discutat despre cum ar putea Statele Unite să continue să susțină forțele afgane.

Trupele americane vor continua să antreneze și să consilieze forțele afgane și se vor asigura că orice rămășițe al-Qaida vor fi împiedicate să mai reprezinte o amenințare la adresa securității SUA, au precizat oficiali citați sub acoperirea anonimatului.

„Misiunea noastră nu se va schimba”, au menționat ei.

Coaliția internațională din Afganistan, condusă de Statele Unite, a pus capăt, la sfârșitul anului 2014, celor 13 ani de misiuni directe de luptă. De atunci, trupele afgane se ocupă de securitatea națională, cu ajutor din partea SUA și NATO. Forțele afgane se confruntă însă, în ultima vreme, cu atacuri din partea militanților talibani, care au reușit chiar să preia temporar controlul asupra orașului Kunduz, din nordul țării.

Menținerea a 5.500 de soldați în patru baze va costa circa 14,6 miliarde de dolari pe an, adică mai mult decât costul estimat de 10 miliarde calculat pentru menținerea unei forțe consolidate la Ambasada din Kabul.

Și aliații din NATO au arătat interes pentru susținerea prezenței americane, a mai spus un oficial american.

În prezent, sunt peste 6.000 de oameni în Afganistan în afară de forțele NATO, ca parte a misiunii „Resolute Support”. România participă cu 618 oameni.

La sfârșitul mandatului de președinte, Traian Băsescu anunța, în noiembrie 2014, că România își mărește contribuția militară din Afganistan în 2015 cu maximum 450 de oameni. Practic, această suplimentare însemna o triplare a forțelor pe care România le avea în acel moment în Afganistan. Decizia a fost apreciată ulterior de partenerii americani și de NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri