SUA, apel la Rusia și Ucraina pentru reducerea tensiunilor

Data publicării:
harta ucraina-crimeea

Statele Unite s-au declarat extrem de îngrijorate în ceea ce priveşte escaladarea tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană.

„Credem că aceste acţiuni, inclusiv retorica şi acuzaţiile lansate, au capacitatea de a escalada o situaţie care este deja extrem de tensionată şi periculoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Elizabeth Trudeau.

Tensiunile între cele două țări au escaladat după ce Rusia a acuzat că liderii ucraineni încearcă să declanșeze un nou conflict militar. Agenţii FSB au reclamat o presupusă incursiune a agenţiilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, însă acuzaţiile au fost imediat dezminţite de Kiev.

Citiți și: Rusia și Ucraina, războiul declaraţiilor. Moscova anunță manevre militare în Marea Neagră

Un grup de agenţi secreţi ar fi fost descoperiţi în apropiere de localitatea Armiansk, situată în nordul peninsulei Crimeea, în urma unei operaţiuni din weekend a FSB. Mai multe focuri de armă au fost schimbate cu agenţii de securitate, înainte de capturarea acestora.

Circa 20 de dispozitive explozive improvizate, care reprezintă echivalentul a 40 de kilograme de TNT, au fost descoperite asupra agenţiilor ucraineni, alături de muniţie, proiectile şi arme de foc.

Președintele Petro Poroşenko a ordonat joi unităţilor militare care sunt staţionate în apropierea peninsulei Crimeea, precum şi în regiunea estică Donbas, să fie în alertă maximă şi pregătite pentru luptă, în urma acuzaţiilor serviciilor secrete ruse .

Mai mult, liderul ucrainean a reacţionat în urma acuzaţiilor, susţinând că aceste comentarii reprezintă „pretexte cinice” pentru o nouă ameninţare rusă la adresa graniţelor ucrainene.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit joi, la solicitarea misiunii ucrainene, pentru a discuta noile tensiuni din peninsula Crimeea.

Peninsula Crimeea este din 2014 sub controlul Moscovei după ce a fost anexată ilegal de către Federaţia Rusă. Această invazie teritorială a declanşat cele mai mari tensiuni dintre Moscova şi Occident din ultimii 30 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri