SUA ar fi interceptat convorbirile telefonice ale cancelarului Angela Merkel

Data publicării:
angela merkel mfax 1

Angela Merkel l-a contactat pe președintele Barack Obama, cerând clarificări. Ea i-a spus președintelui că, dacă un astfel de lucru s-a întâmplat, „ar fi complet inacceptabil”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama a asigurat-o pe Angela Merkel că Statele Unite nu i-au monitorizat comunicațiile. 

Guvernul german nu a precizat cum a obținut informațiile privitoare la interceptarea convorbirilor de pe telefonul mobil. Berlinul a cerut „o explicație imediată și lămuritoare” din partea Washingtonului legată de ceea ce „ar putea constitui o gravă încălcare a încrederii”. „Între prieteni și parteneri, așa cum sunt Germania și SUA de zeci de ani, nu trebuie să existe o astfel de monitorizare”, potrivit unei declarații. 

SUA au provocat în ultima vreme furia mai multor state din cauza unor presupuse astfel de acțiuni, pe listă fiind Franța, dar și Mexic. 

Agenţia americană de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi, dezvăluia, luni, cotidianul Le Monde, citând documente ale fostului consultant al agenţiei Edward Snowden.

Într-o perioadă de 30 de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, precizează site-ul lemonde.fr.

Aceste informaţii, dezvăluite în iunie de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieţii private a francezilor, adaugă cotidianul.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri