SUA au evaluat o posibilă scurgere la o centrală nucleară din China. Autoritățile chineze ar fi ridicat nivelul acceptat de radiații

Data publicării:
Centrală nucleară în China imagine de ansamblu
Centrală nucleară în China. Foto:: Profimedia Images

Guvernul SUA a evaluat în ultima săptămână un raport privind o scurgere care ar fi avut loc la o centrală nucleară din China, după ce o companie franceză care deține parțial centrala și ajută la exploatarea ei a avertizat cu privire la o „amenințare radiologică iminentă”, potrivit oficialilor americani și documentelor consultate de CNN.

Avertismentul include și o acuzație că autoritățile chineze au ridicat limitele acceptabile pentru detectarea radiațiilor în afara centralei nucleare Taishan, din provincia Guangdong, pentru a evita închiderea acesteia, potrivit unei scrisori a companiei franceze către Departamentul Energiei din SUA obținute de CNN.

În ciuda notificării alarmante din partea companiei franceze Framatome, administrația Biden consideră că instalația nu este încă la un „nivel de criză”, a spus una dintre surse.

Deși oficialii americani au considerat că situația nu reprezintă în prezent o amenințare gravă pentru siguranța angajaților de la uzina nucleară sau a publicului chinez, este neobișnuit ca o companie străină să se adreseze unilateral guvernului american pentru ajutor atunci când partenerul său de stat chinez evită să admită că există o problemă. Scenariul ar putea pune SUA într-o situație complicată în cazul în care scurgerea continuă sau devine mai gravă, fără a fi remediată.

Cu toate acestea, oficialii americani au fost suficient de îngrijorați, astfel încât Consiliul Național de Securitate (NSC) a ținut mai multe ședințe săptămâna trecută, în timp ce a monitorizat situația. Administrația Biden a discutat problema cu guvernul francez și cu propriii experți din cadrul Departamentului Energiei, au spus sursele citate de CNN. SUA au fost, de asemenea, în contact cu guvernul chinez, au spus oficialii americani, deși amploarea acestui contact este neclară.

Guvernul SUA a refuzat dea detalii despre acest subiect, însă oficialii de la NSC, Departamentul de Stat și Departamentul Energiei au precizat că, dacă există vreun risc pentru publicul chinez, SUA ar trebui să-l facă public, în baza tratatelor actuale legate de accidente nucleare.

Framatome s-a adresat Statelor Unite pentru a obține o derogare care să le permită să ceară asistență tehnică americană pentru a rezolva problema la uzina chineză. Există doar două motive pentru care această derogare ar fi acordată și unul este o „amenințare radiologică iminentă”, expresie folosită în scisoarea trimisă în 8 iunie.

Potrivit documentului, chinezii au crescut limitele de radiații, depășind standardele franceze, dar nu este clar dacă depășesc și limitele SUA.

„Nu este surprinzător faptul că francezii cer asistență”, spune Cheryl Rofer, cercetătoare care a lucrat la Laboratorul Național Los Alamos până în 2001.

„În general, nu sunt lucruri extraordinare, mai ales dacă ei cred că țara pe care o contactează are capacitatea de a ajuta. Dar Chinei îi place să susțină că totul este în regulă, tot timpul", a adăugat ea.

Autoritățile chineze nu au răspuns la solicitările CNN de a comenta situația. Cu toate acestea, Centrala Nucleară Taishan a publicat o declarație pe site-ul său duminică seara, în care susține că valorile de mediu atât pentru centrală, cât și pentru zona înconjurătoare sunt „normale”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri