SUA au trimis o navă de război într-o zonă revendicată de China

Data publicării:
uss lassen public navy mil 27 10 2015

 

 USS Lassen în Marea Chinei de Sud, foto: navy.mil

Misiunea distrugătorului USS Lassen în Marea Chinei de Sud a durat doar câteva ore. Suficient ca să irite spiritele la Beijing, aşa că oficialii chinezi i-au avertizat pe americani să nu mai facă astfel de acte provocatoare.

Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „Sfătuiesc Statele Unite să nu se facă de râs încercând să facă pe isteţii. China va răspunde ferm provocărilor venite din partea oricărui stat”.


Au fost operaţiuni de rutină, susţin oficialii americani, care au precizat că misiunea distrugătorului a fost în concordanţă cu legile internaţionale. Totul, în contextul în care Washington-ul a criticat acţiunile Chinei din ultimele luni, prin care a transformat în baze militare insule nelocuite din Marea Chinei de Sud.

Ashton Carter, secretarul american al Apărării: „Să fie clar! Statele Unite vor zbura, naviga şi opera oriunde le permite legea internaţională, aşa cum facem în toată lumea”.

Prin Marea Chinei de Sud trec multe rute comerciale. Potrivit convenţiilor internaţionale, acum zonele economice sunt împărţite de China, Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia şi Vietnam. Cu toate acestea, China revendică aproape toate insulele din această mare, chiar dacă ele sunt mai apropiate de ţărmurile altor state.

Benigno Aquino, preşedintele Filipinelor: „Nu văd nicio problemă în traversarea de către nava americană, sub legi internaţionale, a unor ape în care ar trebui să navigheze orice ţară care nu este implicată într-o confruntare militară”.

Transformarea insulelor şi recifelor în baze militare a fost confirmată de imaginile din satelit ale armatei americane. Autorităţile chineze susţin că insulele pot fi locuite, iar civilii de acolo trebuie să fie apăraţi de armată. Aşa se face ca pe insulele pustii au apărut şi piste de avioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri