SUA avertizează Rusia în privința Siriei

Data publicării:
barack obama - GettyImages - 12 sept 15

Strategia militară a Rusiei în Siria reprezintă o mare greşeală”, crede preşedintele american Barack Obama. Declaraţia vine după ce Moscova a început să-şi sporească prezenţa militară în statul din Orientul Mijlociu, în sprijinul regimului Bashar al-Assad. Şi ministrul german de Externe este îngrijorat de ajutorul militar acordat Siriei de Rusia.

Statele Unite şi alte state occidentale consideră că numai prin înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad se poate ajunge la pace în Siria. Tocmai de aceea, preşedintele Barack Obama avertizează că Rusia, prin susţinerea militară a liderului sirian, ar putea împiedica ajungerea la o rezolvare a conflictului pe cale politică.

„Vom aborda Rusia şi îi vom spune că nu poate continua să-şi concentreze eforturile pe o strategie care este sortită eşecului. Ne-ar putea împiedica să ajungem la un acord politic care este necesar pentru a aduce pacea înapoi în Siria”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

Şi Germania, prin vocea ministrului de Externe, critică Rusia pentru susţinerea militară a regimului lui Bashar al-Assad: „Sper că Rusia nu mizează pe prelungirea războiului civil din Siria. Nu trebuie creată o situaţie care să facă imposibilă acţiunea comună a comunităţii internaţionale.”

Rusia recunoaşte că a trimis experţi, vehicule şi armament militar în Siria.

„Personal şi experţi militari ruşi se află în Siria pentru întreţinerea şi repararea echipamentelor militare. Ei cooperează cu forţele guvernului sirian şi îi învaţă pe soldaţi cum să folosească echipamentele. Rusia va continua să ofere ajutor militar forţelor guvernului sirian, pentru a se asigura că acesta poate face faţă ameninţărilor terorismului”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Oficiali americani spun că este vorba de mult mai mult decât atât. Mai exact, susţin ei, Rusia a trimis trupe de asalt care au început deja luptele alături de soldaţii sirieni. Forţele preşedintelui Bashar al-Assad duc o luptă pe două fronturi, una împotriva rebelilor care vor să-l înlăture de la putere şi cealaltă contra grupării Stat Islamic, care a ocupat mai multe oraşe din nord-estul Siriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri