SUA avertizează Rusia să se abţină de la provocări

Data publicării:
nato-1

„Şeful forţelor armate a primit ordinul să verifice stadiul de pregătire pentru luptă a militarilor, în cazul unor situaţii de criză care ameninţă securitatea ţării noastre”, spune Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

Deşi se desfăşoară în apropiere de frontierele cu Ucraina, exerciţiile nu au legătură cu situaţia din această ţară, susţin autorităţile de la Moscova. Totuşi, faptul că Alianţa Nord-Atlantică a fost informată abia ieri de operaţiunile armatei ruse a îngrijorat Occidentul.

„Nu sunt în poziţia de a intra în detalii despre amploarea şi scopul acestor manevre. Ştiu doar că am fost informaţi despre aceste exerciţii militare. Aliaţii NATO vor continua să sprijine suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.

În paralel, Rusia a consolidat securitatea bazei navale ruse din Crimeea, unde au ajuns mai multe nave de război. Şi toate astea, în timp ce tendinţele separatiste din republica autonomă au dat în clocot.

Mii de localnici pro-ruşi s-au încăierat cu etnicii tătari ostili Moscovei.

Localnicii se tem că limba rusă va fi interzisă şi că vor rămâne fără drepturi. De aceea unii au decis să ia legea în propriile mâini. Este cazul noului primar al Sevastopolului, care a înfiinţat o unitate antiteroristă ce va coordona toate forţele de securitate locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri