SUA. Chuck Hagel este noul secretar al Apărării, în locul lui Leon Panetta

Data publicării:
index-51772

Senatorii au acordat 58 de voturi pentru şi 41 împotriva candidatului propus de Barack Obama, după ce minoritatea republicană a acceptat anterior să renunţe la blocaj. Hagel îşi va putea intra în funcţie miercuri, înlocuindu-l pe Leon Panetta.

Opţiunea lui Obama pentru Hagel a suscitat o bătălie legislativă rară în Congres. În general, candidaţii pentru posturi de secretar sunt aprobaţi cu o majoritate largă.

Însă republicanii îi reproşează lui Hagel, un fost senator republican, declaraţii făcute în trecut despre influenţa grupului de "lobby evreiesc" la Washington sau despre oprtunitatea consolidării sancţiunilor împotriva Iranului. Hagel i s-a opus lui George W. Bush şi partidului în privinţa războiului din Irak.

Chuck Hagel a prezentat scuze pentru declaraţiile despre grupul de "lobby evreiesc", dar nu a reuşit să îşi convingă foştii colegi că ar fi la fel de ferm în privinţa Iranului. John McCain apreciază că fostul său coleg nu este, pur şi simplu, calificat pentru post.

Al doilea republican numit de Barack Obama la conducerea Pentagonului după Robert Gates, cu care are în comun pragmatismul, Chuck Hagel va trebui să abordeze reducerile dintr-un buget militar "umflat", conform propriilor declaraţii, să organizeze retragerea din Afganistan şi să urmărească îndeaproape situaţia din Iran şi Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri