SUA exclud adoptarea de sancţiuni împotriva Israelului din cauza politicii sale de colonizare

Data publicării:
mitraliera steag israel

"Informaţiile apărute în presă potrivit cărora am lua în calcul sancţiuni împotriva Israelului sunt lipsite de orice fundament", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, potrivit Mediafax.

Ea a fost întrebată pe marginea unui articol apărut săptămâna trecută în cotidianul israelian Haaretz şi care susţinea că Statele Unite intenţionează să ia măsuri împotriva aliatului isralian din cauza continuării procesului de colonizare în teritoriile palestiniene.

Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au dorit, la sfârşitul săptămânii, să comenteze acest articol, care nu menţiona domeniul de aplicare a "sancţiunilor", dar evoca "măsuri active împotriva colonizării", citând un oficial de rang înalt israelian.

"Impunem sancţiuni în întreaga lume pentru diferite motive. Nu suntem, evident, în această situaţie" în ceea ce priveşte Israelul, care rămâne "un partener important", a afirmat Psaki.

Cu toate acestea, ea a ţinut să sublinieze că procesul de colonizare este "ilegitim" şi "contrar intereselor Israelului".

Articolul apărut în presa israeliană a provocat furia unor aleşi din Congres, între care senatorul republican Mark Kirk. "Administraţia nu numai că exclude (adoptarea de) noi sancţiuni pentru a pune capăt ameninţării constituite de Iran, ci ia în calcul, se pare, sancţiuni împotriva celui mai apropiat aliat al nostru, Israelul", a denunţat el într-un comunicat difuzat vineri.

Relaţiile americano-israeliene parcurg o perioadă mai puţin favorabilă după eşuarea procesului de pace cu palestinienii în primăvară şi accelerarea, de un an, a negocierilor internaţionale asupra programului nuclear iranian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri